Predstavljena monografija „Poštovanje“ Biljane Cincarević: Uvertira za "Nije život 15 dana" 1Foto: Vesna Lalić

Slikarka i konceptualna umetnica Biljana Cincarević sinoć je u knjižari Geca Kon promovisala monografiju „Poštovanje“ u izdanju Službenog Glasnika, koja se već može naći u svim knjižarama većih gradova Srbije.

Na promociji su govorili: Božidar Mandić, književni i likovni umetnik, Petar V. Arbutina, književni kritičar i uredniki i autorka Biljana Cincarević.

Ova, kako se preporučuje vrlo je neobična pisana monografija i predstavlja lično životno iskustvo umetnice kroz traganja za umetničim i duhovnim spoznajama, propraćena njenim umetničkim opusom kroz njena slikarska i konceptualna dela.

Na promociji autorka monografije Biljana Cincarević je rekla da za nju poštovanje predstavlja način života.

„Poštovanje je najviši oblik duhovnosti. Kada poštujete hranu, vodu, posao, oca, majku… vi živite duhovni život“, rekla je Biljana Cincarević dodajući da bi želela da njena umetnost bude isceliteljska.
„Želim da moja umetnost bude ona koja isceljuje i zato je ova knjiga uvertira za veliku multimedijalnu izložbu „Nije život 15 dana“ koja treba da pomogne čoveku da istraje na svom putu duhovnosti“, objasnila je Biljana.

Božidar Mandić, književni i likovni umetnik osvrnuovši se na delo Biljane Cincarević rekao je da u njemu prepoznaje dobre namere.

„Ljubav prema bližnjem biću i posvećenost razgolićenoj slobodi koja inicira naše potencijale da ponovo budemo „čovek“ i biće koje se odupire pomašinjenju. Ona korača snažnim, rizičnim horizontima ka ženskoj probuđenosti i feminizmu koji nije agresivan, „, konstatovao je Božidar Mandić.

Petar V. Arbutina, književni kritičar i urednik je istakao težnju autorke da i svom delu dosegne istinu i mudrost

„Biljana u svom delu želi da pronađe živu vodu, drvo mudrosti koje je u centru paganskog sveta i istinu koja oslobađa.

„Ova knjiga će razrešiti vaše nedoumice i sve ono sa čime ne smete u sebi da se suočite. Shvatićete da niste sami i da ima puno ljudi koji traže isto ono što ni sami sebi nismo imali hrabrosti da priznamo da tražimo. Ono što je ostalo nedorečeno, naći ćete u njenim slikama, istako je Petar V. Arbutina.

O umetnici:

Biljana Cincarević (1975) je slikarka i konceptualna umetnica. Fasilitatorka je radionica posvećenih predačkoj tradiciji. Magistrirala je 2014. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu u oblasti zidnih slikarskih tehnika. U svom likovnom izrazu bliska je modernom realizmu, gde istražuje prirodu žene od erotskog do duhovnog, dajući doprinos feminističkoj umetnosti kao i doprinos u istraživanju i obnavljanju sakralnog u umetnosti. Njujorška art-scena uvrstila ju je među sto umetnika za 2013. godinu u knjizi The New Collectors Book. Učestvovala je u javnim debatama i na tribinama o ljudskim i ženskim pravima, ekologiji i socijalnoj politici. Pored mnogih značajnih samostalnih izložbi u zemlji, održala je 2013. govore studentima na Univerzitety Masačusets u Bostonu i Sabanči, Univerzitety u Istanbulu, kao i samostalne izložbe u galerijama ovih univerziteta. Zagovara ekološke akcije, kao i zaštitu tradicionalnih vrednosti i zdravih stilova života. Članica je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajna Srbije (ULUPUDS) od 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari