Predstavljena peta knjiga serijala "Negotin i Krajina" 1IFoto: storijski arhiv Negotin

Istorijski arhiv u Negotinu predstavio je petu knjigu iz edicije o Negotinu i Krajini, čiji je autor istoričar Božidar Blagojević, dugogodišnji direktor negotinskog Istorijskog arhiva.

Prva knjiga iz ove edicije, Negotin i Кrajina – od prvih tragova do 1858. autora dr Tihomira Stanojevića objavljena je sedamdesetih godina prošlog veka. I sledeću, koja obrađuje Negotin i Krajinu u periodu od 1859. do 1940. godine je takođe pisao dr Tihomir Stanojević, dok treću, Negotin i Кrajina – radnički pokret od 1871. do 1941. potpisuje Milan Perić. Kao jedan od najboljih poznavalaca istorijskih prilika ovog dela istočne Srbije, Božidar Blagojević napisao je četvrtu knjigu ovog serijala – Negotin i Кrajina – 1941-1944 , kao i petu Negotin i Кrajina – od 1945 do 1965.

Autor Blagojević je na promociji govorio o knjizi i periodu posleratne izgradnje Negotina, navodeći da je pokušao da ovaj period pokušao da prikaže faktografski i iz svih uglova. Prema rečima autora, poseban naglasak je stavljen na privredni i ekonomski razvoj Negotina i sela Krajine čiji je uspon omogućavao unapređenje i razvoj institucija iz oblasti društvenog rada.

Osim što je podsetio na prethodna izdanja ove edicije, direktor negotinskog Istorijskog arhiva, Nenad Vojinović kazao je da je knjiga Negotin i Кrajina – od 1945 do 1965. Izdavački poduhvat Istorijskog arhiva, kao i da je štampana u tiražu od 1000 primeraka, uz finansijsku pomoć Ministarstvu kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari