Predstavljanje knjige Markusa Buna "Put preterivanja": Povest o piscima na drogama 1

Vekovna povezanost književnosti i droge dobija svoj prvi sveobuhvatan tretman u knjizi Markusa Buna „Put preterivanja“ u izdanju Clia i prevodu Ivana Đurić Paunović i Tanje Brkljač. O knjizi u sredu od 18 sati u novosadskoj knjižari Zenit Books govore Ivana Đurić Paunović, Dragan Babić i Zoran Hamović. Razgovor moderira Tamara Stojanović.

Od Homerove antike do danas pisci su tražili inspiraciju, a čitaoci su se gubili, u svetu mašte obojenom i često preobraženom drogom.

Bun prati istoriju odnosa između pisaca i određenih droga, kao i između ovih droga i književnih i filozofskih tradicija.

Pozivajući se na uobičajene osumnjičene od De Kvinsija preko Frojda do Irvina Velša i otkrivajući nove, kao što su Milton, Volter, Toro i Sartr, „Pisci na drogama“ pruža originalnu i ubedljivu analizu „efekta“ svake klase droge – tako Bun povezuje narkotičku zavisnost sa gnostičkom duhovnošću, upotrebu stimulansa sa mašinama za pisanje, anestetika sa transcendentalnom filozofijom, apsihodelika sa problemom samog imaginarnog.

„Čitava težina mog argumenta“, tvrdi Bun, „sastoji se u tome da se droge razdvoje jedna od druge, da se ukaže na to da je svaka od njih imala istorijski specifične diskurse koji su s njima dovođeni u vezu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari