Predstavom ,,Lina, tvrđa od kamena” u zaječarskom pozorištu počeo takmičarski program sedmog Festivala malih pozorišnih formi 1Foto: M.S. / Danas

U zaječarskom pozorištu sinoć je počeo takmičarski program sedmog Festivala malih pozorišnih formi, predstavom ,,Balkana novog pokreta” iz Beograda ,,Lina, tvrđa od kamena” u izvanrednom zvođenju Vesne Stanković.

Tekst monodrame nastao je po istinitoj priči babe autora romana Jovana D.Petrovića. Dramaturgiju je uradio Milisav Milenković a režiju potpisuje Ivana Bogićević Leko.

Vesna Stanković je znalački, emotivno i snažno publiku vodila kroz Linin život pun neočekivanih, životom režiranih obrta i događaja koji se neprestano prepliću ali i kroz istorijska zbivanja kroz koja je ova žena tokom svog bogatog životnog puta prolazila: početak 20. veka, Prvi i Drugi svetski rat i poratni period, što je prisutne povremeno dovodilo do smeha ali i do suza.

Lina je kroz monodramu prikazana kao devojka puna radosti i života, zatim kao zrela mlada žena, kao žena skrhana životnim tragedijama i na kraju kao zrela ličnost, snažna i mudra, koju patnje nisu slomile već ojačale.

,,Ova priča je zapravo simbol svih naših pretkinja, naših baka, prabaka, svih žena koje su živele na ovim prostorima u tim teškim vremenima a u Srbiji su uglavnom teška vremena. Ima tu mnogo uspona i padova jer takav je život, tako da je ovo priča o lepoti života uprkos stradanju a poruka predstave je da je od kamena tvrđi samo čovek”, kaže Stanković.

Predstava postoji punih 18 godina i glumica Vesna Stanković je za ovu ulogu nagrađivana na festivalima u Zemunu, Sarajevu i Korči (Albanija).

Кakav će biti sud stručnog žirija a kakav zaječarske publike, znaćemo po završetku Festivala malih pozorišnih formi koji se nastavlja večeras u 20 sati monokomedijom u produkciji ,,FaVi-ja” „Svakodnevna koma“, u izvođenju Ivana Tomića, koji je široj javnosti poznat kao advokat u seriji ,,Tajna vinove loze” i šarmantni direktor policije u seriji ,,Igra sudbine”.

Ljubitelji pozorišne umetnosti do 5. oktobra, kada se završava festival, imaće priliku da pogledaju još 6 vrhunskih monodrama i duodrama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari