Rajmund Hoge, dramaturg i najbliži saradnik slavne Pine Bauš u njenim najplodnijim godinama, čijih se dvadeset godina samostalnog rada obeležava na scenama širom Nemačke i Francuske, sa svojom predstavom „Popodne“ otvoriće večeras u 20 sati u Domu omladine drugi LIMIT live art festival, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u DOB-u.


Festival, koji publici pruža mogućnost da se upozna sa eksperimentalnim, graničnim, novim formama izvođačkih umetnosti koje se ređe susreću na domaćoj sceni, nakon velikog prošlogodišnjeg uspeha, ove godine još radikalnije preispituju granice izvođačkih umetnosti i nudi jednu od mogućih linija u tumačenju inovacija, ali i podsećanja na neke krucijalne promene u ovoj umetničkoj disciplini.

Izbor predstava i ove godine potpisuje direktor Doma omladine Milan Lučić.

– Ovogodišnji program ide korak dalje u eksperimentu. Teatar koji postoji vekovima nekada ne može toliko aktuelan. Zato se javljaju nove forme koje se poigravaju sa dolaskom novih medija i koje predstavljaju adekvatniji izraz za savremeni trenutak – kazao je Lučić.

Predstava koja večeras otvara festival – „Popodne“, prema rečima autora Rajmunda Hogea, novo je čitanje „Popodneva jednog fauna“ Nižinskog.

– U predstavi koristimo muziku Debisija, ali tu su i Malerove kompozicije. Na početku sam komad zamislio samo kao muziku, ali nakon što sam upoznao igrača Emanuela Egermonta, dodao sam i ples. Nas dvojica smo zajedno već radili nova čitanja klasičnih komade poput „Labudovog jezera“ i „Bolera“. U ovom komadu proučavali smo istorijske fotografije originalne koreografije Nižinskog, jer ja jako poštujem istoriju – rekao je Hoge i dodao da je za njega važno da se priča o istoriji, jer dolazi iz Nemačke gde se dugo godina prećutkivao fašizam.

Na LIMIT live art festival do 25. novembra biće predstavljeni i novi projekat „Balade voćnjaka“ Ingri MIdgard Fiksdal, jedne od najpoznatijih nordijskih koreografkinja, „Ko je sledeći?“ uvek provokativnog Janeza Janše i zagrebački projekat beogradskog reditelja Bojana Đorđeva, kao i „Psi“ po tekstu Ervea Žibera. I ove godine će biti održana spektakularna „Noć performansa“čiji je kurator Zvonimir Dobrović, koji organizuje festival „Perforacije“ u Zagrebu. Tokom jedne noći, 24. novembra, predstaviće se umetnici: Miljana Babić, Stipe Kostanić, Bojana Radulović, Alen Sinkauz , Nenad Sinkauz, Miroslav Piškulić, Via Negativa i Uroš Kaurin.

Prema rečima Bojane Radulović, njen rad „Lutka na naduvavanje“ prikazuje posmatraču jedno stanje tela svedenog na dva otvora.

– Scenografija će biti svedena, a publika će moći da se poigrava s izloženom lutkom, koja predstavlja simbol naduvavanja života radi seksualne upotrebe, odnosno zloupotrebe – objasnila je Radulovićeva.

U pratećem programu festivala biće predstavljena neobična instalacija ILLUMAT studenata Bauhaus umetničke škole, kao i modni performansi Mladena Tušupa. Takođe, u okviru festivala biće organizovana promocija knjige „Javni teatar između tržišta i demokratije“, jednog od najpoznatijih teatrologa sa ovih prostora, nedavno preminulog Dragana Klaića.

Festival drugu godinu za redom organizuje Dom omladine u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu Grada Beograda i Gete institutom. Ulaznice su u prodaji na svim EVENTIM prodajnim mestima, a cene su 600 i 800 dinara, dok ih studenti i srednjoškolci mogu kupiti za 300 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari