Otvaranjem postavke „Muzej džeza“ u Narodnom muzeju Kraljevo juče je započelo drugo izdanje najmlađeg džez festivala u Srbiji – JazzIbar. Jedinstvenu postavku čine eksponati iz arhiva Mihaila Blama i Narodnog muzeja Kraljevo, a većina njih je prvi put dostupna javnosti. Nakon kraćeg odmora program je nastavljen promocijom monografije Ivana Grlića „Serbian jazz BRE“ na Platou Gradske knjižare Kulturnog centra „Ribnica“, što je ujedno najavilo i istoimenu izložbu u Domu Vojske Srbije.

Nakon svečanog otvaranja festivala, Filip Krumes (violina), Aleksandar Jovanović Šljuka (piano), Aleksandar Andrić (kontrabas), Aleksandar Cvetković (bubnjevi), Papa Nik (perkusije) i Nevena Jelić (vokal), nastupili su pod imenom „Serbian jazz BRE (multimedijalni projekat)“. Prvo veče zatvorili su Jelena Jovović (vokal), Goran Potić Pota (gitara), Aleksandar Cvetković (bubnjevi) i Predrag Revišin (kontrabas), koji su sebe nazvali „Tetra Tones“.

Subota i nedelja u Kraljevu biće još „pakleniji“ i u potpunosti obojeni džezom. Najpre će nastupiti izraelsko-američka postavka „Reut Regev R*Time“, a odmah potom i izraelsko-srpska kombinacija „Jazz Trio“ (Leonid Ptaška – piano, Miša Blam – kontrabas i Igor Malešević- bubnjevi), a njima će se pridružiti i trubač Stjepko Gut. Program će zatvoriti Roj Jang (vokal). Poslednjeg, trećeg dana nastupiće „Vladan Mijatović Quartet“, kako i „All Stars“ (Hanes Bekman – violina, Filip Krumes – violina, Vlada Maričić – piano, Miša Blam – kontrabas, Igor Malešević – bubnjevi, Uroš Šećerov – perkusije i Sofija Knežević – vokal). „After Jazz“ partijem nakon ponoći, odnosno, nastupom „Coolares Banda“ stavljena je tačka na ovogodišnji JazzIbar, a organizatori iz KC „Ribnica“ obećali su da će 2013. biti još bolji domaćini svim zaljubljenicima u džez.

– Izuzetno smo ponosni što će se posetiocima, pored brojnih inostranih izvođača i džezera iz Srbije, predstaviti i džez muzičari iz Kraljeva, koje je poslednjih godina iznedrilo veoma talentovane umetnike, što i jeste jedan od inicijalnih razloga pokretanja džez festivala u Kraljevu prošle godine – prokomentarisala je ovogodišnju novost na festivalu Aleksandra Kljajević, direktorka KC „Ribnica“ Kraljevo.

U okviru festivala u nedelju će biti održana i radionica pod nazivom „Razvoj, popularizacija i održivost džeza festivala u Srbiji“ čiji će učesnici razmeniti iskustva prilikom organizacije džez festivala u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari