Izložba 100 godina srpske umetnosti (Slikarstvo u Srbiji 1850 – 1950), u Galeriji SANU predstavlja remek dela umetničkog fonda Narodnog muzeja u Beogradu u izboru od 130 slika i crteža više od 50 srpskih umetnika.

Osnova koncepta je da se predstave stvaraoci koji svojim opusom obeležili jedan od najznačajnijih, stilski najraznovrsnijih perioda razvoja srpske umetnosti od druge polovine 19. do prve polovine 20. veka te će tako u neobičnoj osmišljenoj postavci, između ostalih, biti izložena dela Konstantina Danila, Katarine Ivanović, Đure Jakšića, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Nadežde Patrović, Milana Konjovića, Petra Lubarde i mnogih drugih. Ovakav izbor omogućava najbolji mogući pregled razvoja srpskog slikarstva, njegovih specifičnosti i vrednosti u kontekstu evropskih i svetskih umetničkih tokova, a moguć je zahvaljujući dragocenim zbirkama koje baštini Narodni muzej u Beogradu, istakli su na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavnici te institucije i autori izložbe. Direktorka Muzeja Tatjana Cvetićanin podsetila je da će publika imati priliku da na izložbi vidi sveža i okupana dela budući da su restaurirana, pre nedavnog uspešnog gostovanja Muzeja s izložbom „Vek srpske umetnosti“ u Nacionalnom muzeju u Bukureštu.

Neobičnost izgleda postavke u srednjem delu galerije SANU gde su dela postavljena u izrazito zgusnutom rasporedu, stešnjena jedno uz drugo, moglo bi se reći bez vazduha, direktorka Muzeja objasnila je da je namera bila da se publici istovremeno pokaže kako izgleda bogatstvo i raznovrsnost riznice depoa s jedne strane, a kako svako pojedinačno delo izloženo u čistom galerijskom prostoru. Naime, tokom trajanja, postavka izložbe će tri puta izmeniti svoj raspored. U prvoj fazi, koja će trajati od 7. do 20. septembra sva pažnja će biti usmerena na period druge polovine 19. veka, kada će u punom svetlu moći da se vide remek dela Konstantina Danila, Katarine Ivanović, Đure Jakšića, Paje Jovanovića i Uroša Predića, sagledavajući smenjivanje nazarenskih i bidermajer načela, potom romantizma, a na kraju klasicizma. Tokom trajanja ove postavke, slike 20. veka publiku će dočekati u prostoru riznice-depoa. Ovakav način izlaganja, prelivanja dela iz riznice u čist galerijski prostor i natrag prosto mami publiku da više puta dođe na izložbu, rekla je Cvetićanin. Inače, tokom trajanja druge postavke, u fokusu će biti dela nastala tokom prve tri decenije 20. veka, odnosno predstavnici impresionizma, ekspresionizma, novog realizma, neoklasicizma, preko secesije simbolizma i međuratne avangarde. U prvom planu treće faze od 6. do 18. oktobra, biće izložena dela koja oslikavaju četrdesete i pedesete godine prošlog veka. Posebnu dragocenost ove izložbe čine crteži, a naročito će biti akcentovane one faze u njegovom razvoju gde on prestaje da bude isključivo pomoćno sredstvo za studije već dobija svoju autonomiju. Takvi su period međuratne avangarde odnosno zenitizam, a isto tako zanimljivo će biti videti partizansku grafiku, dela iz perioda socrealizma, zaključno sa Decembarskom grupom, koja je crtežu vratila moderan i slobodan izraz. Poseban značaj ove izložbe leži u činjenici da će mlađe generacije prvi put imati priliku da vide i informišu se o jednom delu nacionalnog blaga, koje baštini Narodni muzej u Beogradu, a čija je stalna postavka zbog rekonstrukcije zatvorena za publiku od 2003. godine.

Javna i stručna vođenja kroz galerije

Autori izložbe „100 godina srpske umetnosti“ (Slikarstvo u Srbiji 1850 – 1950) i tekstova u katalogu su Petar Petrović (Srpsko slikarstvo druge polovine 19. veka), Ljubica Miljković (Srpsko slikarstvo prve polovine 20. veka), Gordana Stanišić (Crtež i grafika u srpskoj umetnosti 1850-1950) Katalog sadrži i sve reprodukcije i biografije umetnika s izložbe, a njegova cena je 1000 dinara. Tokom trajanja izložbe biće organizovana javna i stručna vođenja svakog radnog dana Galerije SANU od srede do nedelje u terminu od 18 sati. Ulaz na izložbu je besplatan, a njenu realizaciju pomogli su Ministarstvo kulture RS, Bezbednosno-informativna agencija i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari