Predstava „Ana Karenjina“ po istoimenom romanu Lava Tolstoja, a u režiji Juga Radivojevića biće premijerno izvedena večeras u 19.30 u operi Madlenianum. Naslov koji već više decenija nije bio na beogradskom pozorišnom repertoaru biće scenski predstavljen kroz dramatizaciju nemačkog dramskog pisca Armina Petrasa.


Jug Radivojević, reditelj ovog komada predstaviće „tužnu ljubavnu priču, najtragičniju zbog spoznaje gubitka naizgled idealne ljubavi i uzaludnosti žrtve“. Pertas se u svojoj drami opredelio za sedam lica, a prema rečima reditelja, svako od tih lica ima svoj specifičan put kojim se kreće kroz ovu večito aktuelnu priču.

„Za Anu je možda najvažnije pitanje životnog koncepta. Za Karenjina to je privid (forma važnija od suštine), za Vronskog strast, za Stefana dekadencija, za Dašu religija, za Kiti potraga za identitetom, a kod Ljevina – uspostavljanje patrijarhalnog sistema. Danas, najpre možemo da se identifikujemo sa glavnom junakinjom. Šta se dešava kad napustimo određeni životni koncept, a potom se novi (zbog kog smo stari napustili) izjalovi? Pitanje životnog koncepta je i pitanje koncepta jednog grada, države, koje bi trebalo da izrodi slobodu bez tragičnih posledica“, ističe Radivojević.

Anu Karenjinu igra Nina Janković, Tihomir Stanić je Karenjin (iako je prvobitno najavljen Sergej Trifunović), Viktor Savić Vronski, Igor Đorđević Ljevin, Milena Vasić Daša, Tamara Aleksić Kiti i Aleksandar Radojičić Stefan. Autor scenografije je Aleklsandar Denić a kostimograf Momirka Bailović.

Reprize predsatve zakazane su za 29. i 30. april, 8. i 19.maj i 3. jun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari