Velika scena Narodnog pozorišta neće raditi do daljeg zbog štete koja je nastala usled požara koji je u noći između nedelje i ponedljka izbio u ovom teatru, izjavio je za Danas v. d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić.


Požar je izbio, nešto pre ponoći, i brzo je ugašen, ali, kako kaže Savić, šteta nije „ogromna“ i, prema opštoj proceni, „prošli su jako dobro“.

– Požar je izbio oko ponoći na zadnjem delu scene, najverovatnije zbog električnih instalacija. Uviđaj je u toku, i još uvek nemamo tačne informacije, ali obično se prvo sumnja na instalacije – objašnjava Savić i dodaje da požar nema veze s prokišnjavanjem koje je zimus zadesilo ovu ustanovu.

– To se dogodilo u drugom delu pozorišta. I prokišnjavanje je, takođe, jedan problem koji smo nasledili i koji ćemo gledati da što skorije saniramo – kaže Savić.

V. d. upravnika Narodnog pozorišta naglašava da je ljudski faktor bio na visini zadatka, te da su članovi obezbeđenja pozorišta reagovali brzo i odlučno, kao i interventne službe koje su se u najkraćem roku pojavile u pozorištu. Pored toga, kako Savić ističe, nacionalni teatar je imao i dobru protivpožarnu opremu, što je takođe bilo od presudne važnosti.

On kaže da će tokom dana dobiti tačne procene štete, kao i da će se potruditi da u što kraćem roku pristupe faznoj sanaciji.

– Velika scena neko vreme neće raditi, ali se nadamo da ćemo uspeti da izolujemo oštećeni deo scene, kako bi barem mogli da koristimo njen prednji deo. Nadamo se da ćemo na taj način uspeti da sačuvamo tri četvrtine decembarskog repertoara – naglašava Savić i dodaje da će mala scena „Raša Plaović“ već danas normalno funkcionisati.

Prema njegovim rečima, premijera predstave „Antigona“ koja je bila zakazana za 14. decembar najverovatnije neće biti dovedena u pitanje.

– Gledaćemo da premijeru ne odložimo jer ekipa na čelu sa Jagošom Markovićem i Vanjom Ejdus radi punom parom. Trenutno razgovaramo sa nekim prijateljskim pozorištima, poput Jugoslovenskog dramskog, koja bi nam ustupila svoju scenu za probe i premijeru – ističe Savić.

Kako saopštavaju iz ove ustanove, ulaznice za predstave „Kraljica Margo“ (4. 12.), „Seviljski berberin“ (5. 12.) i „Mizantrop“ (7. 12.) mogu da se vrate na blagajni Narodnog pozorišta ili se, posle 25. decembra, mogu zameniti za termine izvođenja pomenutih naslova u januaru 2013. godine.

Podsetimo da je u oktobru 1997. godine izgorelo Jugoslovensko dramsko pozorište u centru Beograda, a da je u julu ove godine u Vranju u podmetnutom požaru izgorelo 120 godina staro pozorište „Bora Stanković“. Takođe, protivpožarna inspekcija zabranila je da se u pozorištu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru igraju predstave dok se ne otklone svi nedostaci utvrđeni u vanrednom kontrolnom pregledu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari