Premijera “Antigone” u Zaječaru 1Foto: Pozorište Zaječar

Sofokleova “Antigona” je bez sumnje, svevremenski text, ali u koprodukciji dva Narodna pozorišta – iz Zaječara i Prištine sa sedištem u Gračanici, reditelj Nenad Todorović dao joj je svoj osobeni pečat. Zaječarci su sinoć, pola godine od premijere u Gračanici, videli ovu “Antigonu”.

Utisak zaječarske publike nakon premijere, je da je ovo zanimljiva predstava, pre svega estetski, koja pruža jednu posebnu vrstu umetničkog zadovoljstva.

Uoči premijere u Gračanici, početkom maja, reditelj Todorović pojasnio je da je “kada je Sofokle u pitanju, tumačena osnovna dramaturška linija, a to je pobuna jedne žene protiv osionog vladara.

Po Todoroviću stvaranje ove “Antigone” bilo je “građenje komada apsurdne pobune”.

-Antička Grčka ako nam je donela, i ako je od nje ostalo nešto u savremenom svetu, ne da je ostalo, već ona čini temelj evropskoga, etičkog, sveukupnog razmišljanja. Čitali smo na probama različite interpretacije Antigone, kroz uglavnom savremene pisce, pisce 20. veka koji su ozbiljne veličine svetske dramske baštine, i iz njih smo crpli te dramaturške prelome iz Sofoklea, u savremeno društvo. Pa smo tako Antigonu iz nekog religijskog prešli na Berehtovo tumačenje, koje je političko-ideološko – objasnio je tom prilikom reditelj Todorović.

Klasičan tekst Sofokla bio je samo predložak za novo tumačenje i novo čitanje klasične tragedije.

-Imamo živi bend na sceni koji doprinosi utisku da nema cirkuske šatre bez dobre muzike. Ono što je važno, napravili smo cirkus smrti. Pobuna nije moguća, ona može da ima posledice, kao u komadu “Antigona” – poručuje reditelj.

-Ova naša “Antigona” nastala je kroz suprotstavljanja Sofoklove, Anujeve i Brehtove Antigone, kroz Eshilovu Sedmoricu protiv Tebe, ali i kroz songove koji su drsko umetnuti. I srušiće ta amazonka surovog vladara životom svojim. Ali doćiće gori. Uzvišenost tragične pobune protiv društva cirkusa, vapaj za pravdom u klovnovlendu, to je naša “Antigona” na rolerkosteru kapitalizma – kažu u Narodnom pozorištu Timočke krajine “Zoran Radmilović” u Zaječaru.

Premijera “Antigone” u Zaječaru 2
Foto: Pozorište Zaječar

Antigonu i Ismenu u ovoj koprodukciju tumači glumica zaječarskog teatra Ivana Bartunjek.

-Smatram da je jako važno da svevremenske tekstove poput orginalne “Antigone” neko ko je talentovan, poput Nenada, prilagodi ne samo ovom vremenu, nego prosto da svoj pečat – kazala je Ivana Bartunjek uoči premijere.

U “Antigoni” igraju glumci zaječarskog i Narodnog pozorišta Priština.

Scenograf je Goran Stojčetović, kompozitor Bratislav Radovanović, kostimografkinja Bojana Кostadinović, scenski pokret i koreografij Isidora Stanišić, autor patoloških nalaza dr Vladimir Jakšić.

Tehničko rešenje, izradu i montažu scenografije, kao i izradu kostima potpisuje tehnička ekipa pozorišta iz Zaječara.

“Antigonu” dvaju pozorišta krajem meseca videće publika u Crnoj Gori.

Turneja počinje 26. novembra na 17. Međunarodnom festivalu glumaca “Nikšić 2021” dan kasnije biće igrana u Herceg Novom, a 28. novembra u Kotoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari