Premijera filmova sa „Interakcije“ u Kulturnom centru Beograda 1Interakcija/Foto: Milica Đorđević

Dokumentarni filmovi, snimljeni tokom 16. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2021“, premijerno će biti prikazani u ponedeljak, 23. avgusta, u dvorani Kulturnog centra Beograda.

Projekcija će početi u 21 čas, a ulaz je besplatan.

Na temu „Bez ograničenja“ snimljena su tri dokumentarca u Čačku i Užicu, u čijoj produkciji je učestvovalo dvanaest mladih filmskih stvaralaca iz Poljske, Estonije, Egipta, Rusije, Novog Zelanda, Austrije, Hrvatske i Srbije, kao i tri lokalna koordinatora iz Užica i Čačka.

Boraveći u Užicu, dve ekipe su snimile dva filma.

Isak Najts-Vošborn, reditelj sa Novog Zelanda, sa svojom ekipom, prateći lik junjakinje Dragice u seoskoj sredini, donosi nežnu meditaciju o majčinstvu i lancima porodice koji nas vezuju.

Ekipu tog filma, radnog naziva „Majčino mleko“, činili su i snimatelj Antonio Pozojević iz Hrvatske, montažerka Ivana Pejak iz Srbije, snimatelj i dizajner zvuka Evgenij Pereiaslavtsev iz Rusije i koordinatorka produkcije Nađa Lapčević iz Užica.

Drugi film u Užicu je snimila Klaudia Folga, studentkinja režije iz Poljske, sa svojom ekipom (snimatelj Jovan Radaković, montažerka Lucija Ana Ilijić, dizajner zvuka Mazin Helal i koordinatorka produkcije Ana Ostojić iz Užica).

To ostvarenje, u čijem središtu je Šone Koreja, lokalni „čudak” koji, od malena, po ceo dan vozi bicikl, bavi se ispitivanjem uloga koje mala sredina dodeli pojedincu.

Treća ekipa, koja je boravila u Čačku, predvođena Ružicom Anjom Tadić, rediteljkom iz Srbije, u inspirativnom pejzažu Ovčarsko-kablarske klisure, snimila je dokumentarac koji donosi portret čoveka koji, usred vanrednih okolnosti izazvanih klimatskim promenama, gaji poseban odnos sa prirodom, nastojeći da je sačuva.

Pored rediteljke, ekipu su činili Johan Huimerind iz Estonije, Izabela Fridel iz Austrije, Predrag Kedić iz Srbije, dok je Jovana Jevremović iz Čačka bila u svojstvu lokalne koordinatorke produkcije.

Kamp, koji su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Filmski centar Srbije, Grad Čačak, producentska kuća Cinnamon Films, Studentski centar Užice i drugi, organizuje Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege, a domaćin „Interakcije“ je Kulturni centar Beograda.

Tim kampom, koji okuplja studente filmskih škola iz celog sveta, Filmart nastoji da afirmiše filmsko stvaralaštvo mladih i, posebno, da podstakne razvoj i produkciju dokumentarnog filma među studentima filmskih škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari