Premijera Koljadine predstave „Bečka stolica” kragujevačkog SKC-a 1Foto: SKC Kragujevac

 

Sutra, u četvrtak, 30. novembra u 20 sati u Sali PMF-a Akademsko pozorište SKC-a Kragujevac odigraće premijeru predstave „Bečka stolica”, po tekstu Nikolaja Koljade.

Režiju predstave, kao svoj rediteljski prvenac potpisuje Emilija Mihailović, a uloge tumače: Anđelija Šljivić i Stefan Vuković.

– „Bečka stolica” je eksperimentalni komad koji obrađuje teme emocija i egzistencijalnih
pitanja kroz priču o dvoje ljudi, muškarcu i ženi, zatvorenih u nepoznatom, ograničenom
prostoru i uslovima. Koliko dugo emocije možemo kriti, pred kime se ponižavamo, a pred kime otkrivamo dušu neke su od dilema koje se kroz predstavu provlače, kaže u Emilija Mihailović u svojoj rediteljskoj eksplikaciji.

Želja aktera predstave je da publici pokažu kompleksnost procesa sticanja poverenja kao i da nije tako strašno voleti i u potpunosti se prepustiti emociji. Na kraju u ništavilu, ljubav je ipak univerzalni jezik.

– Kako kažu lepota će spasiti svet, na to ipak dodajemo i ljubav. Lepota i ljubav će spasiti
svet, poručuju iz ansambla Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Kragujevac.

Autor teksta „Bečke stolice” Nikolaj Vladimirovič Koljada je ruski glumac, prozni i dramski pisac, scenarista i reditelj. Smatra se jednim od najznačajnijih stvaralaca savremene ruske drame.

Prve drame napisao je još u osamdesetim godinama. Od tada do danas je stvorio preko 120 dela koja se izvode od Amerike do Australije.

Neke od njegovih poznatih drama uključuju „Monodrama Mladež“, „Kokoška“, „Praćka“, „Poloneza Oginskog“, „Murlin Murlo“, „Bajka o mrtvoj carevoj kćeri“, „Ključevi od Leraha“, „Sovjetska enciklopedija“, „Violina daire i pegla“.

Ulaz na premijeru predstave „Bečka stolica” je slobodan.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari