Premijera predstave "Kolekcija Šlomović" u Jevrejskom kulturnom centru 1

U Jevrejskom kulturnom centru večeras će premijerno biti izvedena predstava „Kolekcija Šlomović“ čiji tekst, režiju i izvedbu potpisuju Milena Pavlović i Maja Mitić uz tim saradnika: video montaža – Marko Milošević, zvuk – Marko Kerkez, vizuelni identitet kutija – Anastasija Tasić, svetlo – Marko Đokić, ton – Mirljub Vladić.

Ovo je predstava koja se kroz priču o slikarskoj kolekciji Eriha Šlomovića, njegovom životu, periodu pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata, bavi pitanjem „kome umetnost pripada i koliko je važno sačuvati je“?

Život i put umetničkih dela – od Pariza do Beograda, Zagreba, Varvarina, sela Bačina i opet Beograda, bio je inspiracija za ovu predstavu u kojoj su likovi baš ta umetnička dela-slike.

Kroz njihov dijalog saznajemo sudbinu tog vremena, snalaženje u mračnim vremenima, migracijama i borbi za opstanak.

Drama je pisana u dramaturškoj pletenici dijaloga savremenika i likova-slika: Pikasove „Glava“ i Bonarove „Devojka koja čita“.

Sama kolekcija je fascinantna, sastoji se od slikarskih dela najvećih svetskih majstora poput: Renoara, Sezana, Pikasa, Matisa, Šagala, Koktoa, Dega, Kurbazijea i dr.

Njen značajno veći deo se nalazi u Narodnom muzeju Srbije od 1949.

Drugi deo, koji je Šlomović 1939. ostavio u sefu jedne Pariške banke, posle otvaranja (1981) zbog dugogodišnjeg neplaćanja, završio je, po želji porodice Volar, na aukciji 2010.

Oko ove kolekcije, kao i života Šlomovića je bilo puno rasprava, suđenja, tajni, zagonetki i nerazjašnjenih detalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari