Premijera predstave „Laž", u režiji Nikole Ljuce: Duhovita priča Florijana Zelera o otkrivanju istine dva bračna para 1Foto promo Dragana Udovičić /BDP

Predstava „Laž“ prema tekstu Florijana Zelera, u režiji Nikole Ljuce, biće premijerno izvedena u subotu, 1. aprila u 19.30 na Velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta „Olivera i Rade Marković“, prva repriza zakazana je naredne večeri, a tokom aprila ova priča velikog francuskog romansijera i dramskog pisca imaće čak 16 izvođenja.

Sa elementima komedije, i uz mnogo obrta, zapleta i raspleta, kroz ovu predstavu nas vode glumci Miloš Biković i Tamara Krcunović, Miodrag Radonjić i Jelisaveta Orašanin, koji igraju dva bračna para koja će tokom jedne večeri otkriti mnogo skrivenih istina jedni o drugima.

– Meni je posebno zadovoljstvo što radim dramu koja će, siguran sam, imati dug vek na sceni i koju će publika voleti, jer su ovo teme o kojima se retko priča na iskren i do kraja otvoren način – kaže Nikola Ljuca.

Premijera predstave „Laž", u režiji Nikole Ljuce: Duhovita priča Florijana Zelera o otkrivanju istine dva bračna para 2
Foto promo Dragana Udovičić /BDP

– Mislim da će publika na to da reaguje, pošto znam koliko je nama ovo sve značilo dok smo radili predstavu i radimo je i dalje, koliko se nas emotivno tiče, koja smo mi pitanja sebi postavili i morali da se otvorimo da bi došli do one prave istine – objašnjava reditelj.

Tamara Krcunović takođe ističe zadovoljstvo rada sa ekipom okupljenoj na predstavi „Laž“, jer je sa svima već sarađivala, kako kaže, što u pozorištu što na filmu.

– Ovaj proces uopšte nije lak, Nikola Ljuca ovaj komad radi na drugačiji način od onog kako je izvorno napisan, pa zahteva više rada. Imamo još nedelju dana do premijere, i nadam se da će do 1. aprila sve to lepo da se složi i da će publika uživati u predstavi.

Prema rečima Miloša Bikovića, tekst Florijana Zelera je jako uzbudljiv, duhovit i pun obrta.

– Zanimljivo je, i biće zanimljivo. Trenutno sam u onoj fazi kada mislim da nije uopšte trebalo da se bavim glumom, svaki proces ima tu fazu, sedam dana pred premijeru, ali nadam se da nisam u pravu. U svakom slučaju, dođite da vidite debakl, ako sam u pravu, ili dođite da vidite spektakl – kaže Biković pozivajući publiku na premijeru.

Premijera predstave „Laž", u režiji Nikole Ljuce: Duhovita priča Florijana Zelera o otkrivanju istine dva bračna para 3
Foto promo Dragana Udovičić /BDP

„Ispravljajući“ ovaj pesimizam, Jelisaveta Orašanin Teodosić smatra da Biković nije u pravu, i da će predstava „Laž“ sigurno biti spektakl:

– Tu su Tamara Krcunović i nas tri „klasića“, božanstven tekst oskarovca Florijana Zelera, pa se nadam da ćemo i mi opravdati tu nagradu pisca, i da će publika voleti ovu predstavu – ističe Jelisaveta Orašanin Teodosić.

I za Miodraga Radonjića probe za „Laž“ teku fantastično, jako im je i zabavno i ozbiljno, jer vrlo promišljeno rade.

– Sjajna je saradnja sa Ljucom i Tamarom Krcunović, naravno, i sa moja dva „klasića“ na koja sam već navikao. Mislim da će ova predstava da bude jako zanimljiva publici, jer je puna neočekivanih preokreta i do samog kraja neće znati šta može da očekuje, i šta je poenta cele priče – kaže Radonjić.

Florijan Zeler je dobitnik mnogih prestižnih priznanja za dramsko stvaralaštvo, među kojima je i Molijerova nagrada, časopis “Gardijan” proglasio ga je “najuzbudljivijim dramskim piscem našeg vremena”, a njegove drame su prevedene na desetak jezika i igraju se u Velikoj Britaniji, SAD, Nemačkoj… i drugim brojnim scenama širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari