Premijera radio drame "Eskulap - anatomska eks mašina" u utorak 21. decembra 1Foto: Promo

Posle hrvatske, bosanske i slovenačke sledi i srpska premijera radio drame „Eskulap – anatomska eks mašina“ koja će biti emitovana na radio aparatu u utorak 21. decembra u 20 časova.

Radio drama Eskulap – anatomska eks mašina nastala je prema satiričnom rimovanom epu, napisanom u aprilu 2020. godine, za vreme policijskog časa u Srbiji. Ima uporište u realnim događajima u vezi sa pandemijom i kriznim štabom, ali je i fantazmagorični prikaz sveopšte situacije na ovim prostorima.

Najveći deo radnje je hermetičan, odnosno smešten na srednjovekovni dvor i u dvorsku kosturnicu u doba pandemije, a obuhvata period od 13. veka, do dana današnjeg. Realni likovi, kojima je tekst inspirisan, pretočeni su u dvorske arhetipove kao što su: lekar, car, sveštenik, dvorska dama, dvorska luda, ministar vojni, lakej, kovač, pustolov zatočen u buretu i šišmiš.

„Ovih deset upečatljivih likova interpretira dvoje glumaca (Mila Manojlović, Nesim Hrvanović) koristeći širok opseg glasovnih tehnika, podržan eksperimentalnom kompozicijom utemeljenoj u atmosferskim fragmentima terenskog zvuka, improvizacionim sekvencama i droničnoj dramaturgiji, kao i u bogatoj arhivi music concrete intervencija snimljenih specijalno za ovu priliku“, navedeno je u saopštenju.

Radio drama donosi izuzetno jaku humornu notu, elemente horora, ali svakako, kao i svaka satira, na kraju ipak ostavlja gorak ukus realnosti, zaključeno je u saopđtenju.

Mila Manojlović je dramska umetnica iz Beograda. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti, u Beogradu, a master studije iz pozorišne režije završila je na Royal Central School of Speech and Drama, u Londonu.

Stekla je i bogato pedagoško iskustvo kroz rad sa mladim glumcima i amaterima, na radionicama, filmu i u teatru, ali i kroz višegodišnje zaposlenje na poziciji asistenta na predmetu gluma, na Fakultetu dramskih umetnosti, te kao gostujući predavač, između ostalog i na Akademiji primijenjenih umjetnosti, u Rijeci.

Bavi se pisanjem i autorskim radom. Živi i radi u Beogradu i na Korčuli. Aktuelna je njena monodrama Bol.

Manja Ristić rođena je 1979. Diplomirala je na Fakultetu muzičkih umetnosti, u Beogradu (2001.), magistrirala je na londonskom Royal College of Music (2004.), gde je bila stipendista.

Nastupala je širom Evrope kao izvođač kamerne, te klasične muzike i kao improvizator. Ostvarila je saradnju sa brojnim renomiranim dirigentima, izvođačima, multimedijalnim umetnicima, pesnicima, pozorišnim i filmskim rediteljima. Manjin zvuk istražuje savremenu muziku, otkrivajući prostor instrumentalne elektroakustike.

Posvećena je interdisciplinarnom pristupu umetnosti zvuka, field recordingu, te eksperimentalnim radijskim formama.

Tekst i koncept potpisuje Mila Manojlović, kompozicije i dizajn zvuka Manja Ristić, koprodukciju Sonja Leboš

Realizacija je podržana od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari