U avgustu, mahom u njegovoj drugoj polovini, repertoari domaćih bioskopa biće osveženi novim naslovima zahvaljujući ovdašnjim distributerima. Biće tu holivudskih blokbastera, ali i autorskih filmova i, naravno, crtaća.


„Tajna večera“, istorijski kineski film, koji je zahvaljujući distributerskoj kući Megakom stigao do nas, počinje da se prikazuje već 1. avgusta. Režiju i scenario potpisuje Čuan Lu, a igraju: Je Liu, Daniel Vu, Čen Čang. Film prikazuje situaciju nakon pada dinastije Kvin, u trećem veku pre nove ere, kada u Kini dolazi do borbe za prevlast. Istovremeno se dinastija Han uzdiže, i to pod vođstvom slavnog vladara i predstavnika ove dinastije Liu Banga. U jeku borbe za presto i vlast nad Kinom kao njegov glavni protivnik pojavljuje se njegov prijatelj.

Komedija „Mi smo Milerovi“ distributerske kuće Tuck, u režiji Rosona Maršala Turbera, sa Dženifer Eniston, Džejsonom Sudeikisom i Edom Helmskom u glavnim ulogama, počinje da se prikazuje od 15. avgusta. Dejvid je sitni diler droge, ali on ima svoje principe: robu nikada ne prodaje deci. Međutim, biva opljačkan, a oni koji su mu ukrali i robu i keš ostavljaju ga na milost njegovom snabdevaču. Kako bi mogao da se povrati, Dejvid mora da postane veliki igrač i smišlja fenomenalan plan – zamišljenu porodicu: za tobožnju ženu uzima svoju komšinicu, striptizetu Rouz, a dete mu je Keni, koji želi da postane njegova mušterija. I tako nastaju „Milerovi“.

Istoga dana iz iste distributerske kuće startuje i „Elizijum“ u režiji Neil Blomkemp, sa Metom Dejmonom, Džodi Foster u glavnim ulogama. Ovaj put u pitanju je akcioni žanr. Godine 2159. postoje dve klase ljudi. Jedna, veoma bogata, živi u svemirskoj stanici, koju je čovek napravio i zove se Elizijum, dok druga živi na prenaseljenoj i ruiniranoj Zemlji. Jedini čovek koji može da uspostavi jednakost između tih svetova je Maks (Met Dejmon), običan momak koji očajnički želi da dospe do Elizijuma. Iako mu život visi o koncu, on se upušta u opasnu misiju, u kojoj mu se suprotstavljaju sekretarka Rods (Džodi Foster) i njene snage. Ukoliko Maks uspe u svojoj misiji, spasiće ne samo svoj, već i život miliona ljudi.

I distributerska kuća Megakom ima adut za vrele avgustovske dane. Zahvaljujući njoj, porodična avantura o polubogovima, hrabrosti i prijateljstvu „Persi Džekson – More čudovišta“ 15. avgusta stiže u domaće bioskope. To je nastavak filma „Persi Džekson – Kradljivac munje“ iz 2010. godine, a umesto Krisa Kolumbusa, koji stoji iza prvog dela, ovaj film je režirao Tor Feudental, dok se u glavnim ulogama ponovo nalaze Logan Lerman, Aleksadra Dadario i Brendon T. Džekson. U ovom nastavku pojavljuju se i Stenli Tuči („Džek ubica divova“, „Igre gladi“), u ulozi Dionisa i Nejtan Filion (serija „Kasl“), u ulozi boga Hermesa. „Persi Džekson – More čudovišta“ prati avanture mladog poluboga, Posejdonovog sina, na epskom putovanju ostvarenja njegove sudbine. Svet bogova sada je na rubu propasti. Persi u društvu prijatelja kreće na put u More čudovišta kako bi pronašao Zlatno runo i spasio svet. Prolazeći kroz vode Mora čudovišta, kojih nema ni na jednoj mapi (ljudima poznatim kao Bermudski trougao), oni se bore sa zastrašujućim bićima, zombijima i vrhunskim zlom. Film je adaptacija bestselera pisca Rika Riordana. Druga od pet knjiga u Riordanovom serijalu „Persi Džekson i bogovi Olimpa“ objavljena je 2006. godine.

„Trubo 3D“, animirana komedija, posredstvom Megakoma pretpremijerno se prikazuje od 17. avgusta, a u bioskope ulazi 22. Režija je poverena Dejvidu Sorenu, a ekipu domaće sinhronizacije čine: Marko Janketić, Dragan Mićanović, Milan Antonić, Bojana Stefanović, Marko Šelić Marčelo, Ivan Zekić, Nenad Ćirić.

Ovo je priča o običnom pužu koji se usudio da sanja velike i brze snove. Nakon neobične nesreće, Turbo dobija moć da bude super brz i njegovi snovi dobijaju novu dimenziju, dok se Turbo upušta u neverovatnu avanturu kako bi postigao naizgled nemoguće – da se trka protiv slavnog trkača Gi Ganjea.

„Instrumenti smrti: Grad kostiju“, još jedan film distributerske kuće Tuck, takođe nastao na osnovu bestselera, u bioskope stiže 22. avgusta. Ovu mešavinu avanture, akcije i drame režirao je Harald Zvart, a igraju: Lili Kolins, Džejmi Kembel Bauer, Lina Hedi, Robert Šiham, Džonatan Ris Majersi drugi. Radnja filma smeštena je u savremeni Njujork, gde Kleri Frej, naizgled obična tinejdžerka, otkriva neobičnu istinu o sebi. Ona je potomak loze Lovaca na senke, tajnog reda mladih polu-anđela, ratnika, zarobljenih u drevnoj borbi za spas našeg sveta od demona. Nakon što joj je majka misteriozno nestala, Kleri je primorana da se pridruži Lovcima na senke, koji je upoznaju sa opasnostima „druge strane“ Njujorka, mestom nazvanim Donji Svet u kome vladaju demoni, vešci, vampiri, vukodlaci i druga smrtonosna stvorenja. Film je snimljen po prvoj knjizi serijala Kasandre Kler koji se našao na prvom mestu Njujork Tajms liste bestselera serijala namenjenoj mladim čitaocima i na pomenutoj listi se nalazi skoro dve godine. Svakako će to biti i uzbudljiv filmski serijal, jer je već potvrđeno snimanje drugog nastavka.

Filmske sladokusce verovatno će ipak najviše obradovati film „Pre ponoći“ Ričarda Linklejtera sa Itanom Houkom i Žuli Delpi u glavnim ulogama, čija je premijera 28. avgusta zahvaljujući distributerskoj kući Taramaunt. Ova drama, čiji je scenario, osim reditelja, potpisala i Delpijeva, zapravo je ne baš nastavak, već treća faza romanse između dvoje junaka koje smo još kao sasvim mlade upoznali pre dvadesetak godina u filmu „Pre svitanja“. To je bio onaj film koji je osvajao festivale i zaljubljenike u sedmu umetnost, sastojeći se od beskonačnih dijaloga i sasvim malo zbivanja između dvoje zaljubljenih. Usledio je potom, u vremenskom razmaku koji bi se zaista mogao odnositi i na stvarne ljude, film „Pre sumraka“ u kome se njih dvoje ponovo sreću, ali sad zreliji i sa drugačijim životnim pričama, da bi smo ih u novom filmskom i (i životnom trenutku) sreli u filmu „Pre ponoći“.

A onda opet komedija stiže u bioskope 29. avgusta posredstvom Tucka. „Matorani 2“ u režiji Denisa Dugana sa Adamom Sendlerom, Tejlorom Lotnerom, Selmom Hajek, Stivom Bušemijem u glavnim ulogama, nastavak je čuvene komedije i velikog bioskopskog hita iz 2010. godine. Ekipa, predvođena Adamom Sendlerom, vraća se željna još jedne letnje avanture. Leni vraća svoju porodicu u mali grad gde su on i njegovi prijatelji odrasli. Ovoga puta, matorani će od svoje dece učiti lekcije o odrastanju. A to će biti na najčudniji dan, pun iznenađenja, poslednji dan škole.

„Paranoja“, triler Roberta Luketića u kome igraju: Amber Herd, Harison Ford, Geri Oldmen i Lajam Hemsvort, posredstvom distributerske kuće Milenium u bioskopima je od 29. avgusta. Adam Kesidi je šarmantan poslovni mladi čovek koji se trudi da napreduje na novom poslu u kompaniji Vajat Telekom. Posle skupe greške koju je napravio, suočen je s nemilosrdnim predsednikom kompanije Nikolasom Vajatom. On ga neće uništiti samo pod jednim uslovom: Adam mora da se infiltrira u konkurs za radno mesto kao korporativni špijun.

Na samom kraju avgusta, Taramaunt u bioskope donosi Diznijevu animiranu avanturu „Avioni“, čija je premijera 31. Režija sinhronizovane verzija poverena je Milošu Paunoviću, a holivudske zvezde, među kojima je i Val Kilmer, koje su pozajmile glasove junacima, u domaćoj verziji menjaju: Milan Antonić, Isidora Minić, Milan Čučilović, Marko Marković, Miki Krstović. Dasti je dobrodušni poljoprivredni avion koji sanja o tome da učestvuje u trkama na velikim visinama. Ali Dasti nije napravljen za trke i pritom se boji visine. Zato će se obratiti vojnom pilotu Kapetanu da mu pomogne da se kvalifikuje za trku u kojoj će pokušati da pobedi Rasturača, avion koji brani titulu šampiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari