U Zaječaru svečano otvoren 33. Festival ,,Dani Zorana Radmilovića“ 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Premijerom predstave ,,Neki važan čovek“ pisca Željka Hubača, u izvođenju Narodnog pozorišta Timočke Krajine ,,Zoran Radmilović“, u Zaječaru je svečano otvoren 33. Festival ,,Dani Zorana Radmilovića“. Predstavu su režirali Željko Hubač i Aleksandar Saša Milosavljević uz nesebičnu pomoć profesora Dejana Cicmilovića, koji je i gostujući glumac u predstavi.

Ovo je drama koja govori o Nikoli Pašiću, jednoj od najmarkantnijih ličnosti u političkoj i društvenoj istoriji Srbije i Jugoslavije, čoveku koji je bio dugogodišnji predsednik vlade Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kojeg je politici privukla potreba da se bori za pravdu. Kako se čulo na okruglom stolu kritike, spoj Hubača i Milosavljevića daje jedan multirezultat, a to su predstava, knjiga koja je promovisana ovom prilikom, kao i aktuelna tema koja jeste istorijska ali nas podseća i na vreme u kome danas živimo.

Autor Željko Hubač istakao je da je rad na predstavi bio pun kontradiktornih tumačenja Pašićevog lika i dela, kroz bezbroj konkretnih situacija u kojima je on pokazivao svoje lice i naličje.

,,U pozorištu susret istorije i drame ne sme biti zasnovan samo na dokumentarističkom pristupu građi. Taj susret treba iskoristiti kao priliku da se istorija što kompleksnije protumači, objektivizuje i postavi u kontekst današnjice, kako bi publika svoj osećaj usmerila na objektivno tumačenje prošlosti, ali i aktuelnog trenutka. Za mene je problem bilo još uvek živo sećanje na postavku drame Dobrivoja Ilića koja je devedesetih godina prošlog veka rađena kao veliki spektakl sa mnogo poznatih glumačkih imena. Posebno mi se dopala autorova ideja da komad počinje i završava se tokom poslednje noći Pašićevog života, između njegovog prvog i trećeg moždanog udara. Shvatio sam da takva, u istoriji dramaturgije već viđena polazna tačka, pruža velike mogućosti za dramsku igru,“ istakao je pisac i reditelj predstave ,,Neki važan čovek“, Željko Hubač.

On je rekao kako je Pašić bio levičar u mladosti i konzervativac u zrelom političkom dobu.

„Kažu da je bio izuzetno politički mudar, što se iz građe o njemu jasno vidi. Ali moj utisak, zasnovan na proučavanju te epohe, jeste da bi danas njegova mudrost bila dočekana sa podsmehom. Pašić je u politiku ušao bez ideala, što ga razlikuje od današnjih političara. Ono što je ovde posebno bitno reći je da je ova predstava ovakva zahvaljujući jednoj divnoj interakciji glumaca i mene i Saše. Dugo smo radili na predstavi, ali smo uz dobre tehničke uslove, kao što je svetslosni park koji je jako značajan u ovom izrazu, i izuzetnoj saradnji sa glumcima, uspeli da napravimo jedno ovakvo pozorišno delo na koje smo svi veoma ponosni. Imali smo poverenje jedni u druge. Pre svega, nije bilo lako naterati glumce da sve vreme predstave sede na sceni. Kada su shvatili da je to bitno za ovu predstavu, počeli smo da gradimo tu pozorišnu atmosferu koju ste večeras videli. Zato veliko hvala svima na strpljivosti i poverenju“, istakao je Hubač.

Dramaturg, asistent reditelja i saradnik na adaptaciji ovog komada bio je Aleksandar Milosavljević, koji je one koji žele da saznaju više o procesu rada na ovoj predstavi uputio na ,,Dnevnik proba i druge beleške o drami i predstavi ,,Neki važan čovek“, deo knjige koja je promovisana večeras, nakon odigrane premijere.

,,Pogrešno bi bilo kada bismo rekli da nas, praveći ovu predstavu, nije zanimala ličnost Nikole Pašića, kao što bi bila laž da je Hubačeva drama istorijski komad, a da je najnovija zaječarska predstava rekonstrukcija Pašićevog života. Istina je negde između: drama je nastajala na osnovu činjenica iz života znamenitog Zaječarca, ali su od ovih podataka nastali i drama i predstava koje taj život sagledavaju iz današnje perspektive, iz senzibiliteta našeg vremena. Pokušali smo da osvetlimo našu epohu i postavimo pitanja vezana za naše vreme, i siguran sam da smo u tome uspeli“, rekao je dramaturg Aleksandar Saša Milosavljević.

Prema odluci žirija u sjajnoj glumačkoj postavci istakao se glumac Miloš Tanasković, koji je za ulogu Nikole Pašića večeras dobio nagradu ,,Zoranov brk“.

,,Bio je ovo jedan divan i značajan proces rada koji nas je sve ispunjavao. Sve smo radili bez ikavih tenzija i moranja. Zajedno smo pravili ovu predstavu, sve je išlo nekako lako, iako sam bio malo zabrinut kada sam prvi put pročitao tekst. Kada smo se malo više udubili u priču, pristali smo na takvu vrstu procesa i dobili smo ovo što ste videli večeras. Osećam da je ova predstava, zbog međusobnog poverenja ansambla i svih koji su bili uključeni u njenoj izradi, jako stabilna, i siguran sam da će imati dug pozorišni život. Na nagradu ,,Zoranov brk“ sam izuzetno ponosan, ali ona pripada celoj glumačkoj ekipi koja je dala sve od sebe da predstava bude ovako dobro odigrana večeras, a siguran sam i ubuduće“, rekao je glumac Miloš Tanasković.

Pored Miloša Tanaskovića glumačku postavku predstave ,,Neki važan čovek“ čine glumci: Marija Stanković, Branislav Mijatović, Jovan Veljković, Ana Bretšnajder, Nataša Petrović, Ivan Ninčić, Dejan Cicmilović i Gabrijel Bećarević.

Druge festivalske večeri gostuje Radmilovićevo matično pozorište ,,Atelje 212“ sa predstavom ,,Obraćanje naciji“, koju je po tekstu Askanija Čelestine režirao Bojan Đorđev.

33. ,,Dane Zorana Radmilovića“ svečano je otvorio ministar kulture Nikola Selaković.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić uručio je ministru Selakoviću bronzanu statuetu Zorana Radmilovića.

Brojnu publiku u prepunoj sali zaječarskog teatra pozdravila je direktorka Ateljea 212 Gordana Goncić.

Direktor zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić je direktorki Ateljea 212 uručio statuetu Zorana Radmilovića.

Pesnici Milan Orlić i Uroš Marković, koji su tokom dana svoje stihove posvećene Radmiloviću govorili ispred njegovog spomenika, pročitali su svoje pesme i u sali zaječarskog teatra.

Program pod nazivom „Pesnički pozdrav Zoranu Radmiloviću“ i ove godine je održan kod spomenika Zaječarcu, velikanu srpskog i jugoslovenskog glumišta, uoči svečanog otvaranja Festivala koji nosi njegovo ime.

U okviru prvog pratećeg programa 33. Festivala ,,Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru, multimedijalna umetnica Dana Karić priredila je danas u Radul-begovom konaku izložbu slika pod nazivom ,,Mi“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari