Premijerom predstave ''Sve nesrećne prodice liče na srećne porodice'' počinje nova sezona u pirotskom Pozorištu 1Foto: Promo

Premijerom nove predstave Narodnog pozorišta Pirot pod nazivom “Sve nesrećne porodice liče na srećne porodice“ počinje 78. sezona pirotskog teatra.

Komad će biti odigran 12. oktobra u 19.30 sati.

Kako je napisano u programu, reč o dokumentarnoj fikciji o samoubistvu u adolescenciji u formi diskusije. To je autorski projekat Patrika Lazića i Milene Depolo. Režija, scenografija i uzbor muzike Patrik Lazić, dramaturgija Milena Depolo, kostimografija Milica Grbić Komazec, dizajn zvuka Teodora Djurković.

Igraju Aleksandar Radulović, Aleksandra Stojanović, Milica Filić, Danijela Ivanović i Aleksandar Aleksić.

Reditelj Patrik Lazić je u programu, pored ostalog, napisao da je bez imalo patetičnog preterivanja, malo osetljivijih tema od samoubistva dece i mladih.

“Toliko je tu pitanja na koje porodice i okolina nikada ne dobiju odgovore, a tebe koji stvar posmatraš sa strane vrlo lako obuzme potreba upiranja prstom i traženja krivca, pre svega u roditeljima za koje retko imamo razumevanja u tome da možda zaista nije bilo moguće da prepoznaju da se njihovo dete sprema na tako nešto. Svi smo mi u ovaj proces ušli s nekim svojim predrasudama o tome kakve su to porodice kojima se desi suicid: disfunkcionalne, nezdrave, toksične, nasilne, u svakom slučaju u nečemu ekstremne. Ali onda pogledaš, poslušaš i upoznaš i neke porodice koje se ne uklapaju u taj tvoj stereotip o disfunkcionalnim porodicama i problematičnoj deci. Pročitaš i velik broj priča o nekoj uzornoj deci, za primer, vukovcima, uspešnim sportistima nakon kojih ostane samo jedno veliko i neobjašnjivo zašto. Nemojte od nas očekivati odgovor na pitanje zašto nam se deca ubijaju u tolikom broju jer ga nismo uspeli pronaći”, napisao je, pored ostalog, u programu, Lazić.

Ovaj projekat sufinansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari