Đina Roulands, zvezda filmova The Notebook i Glorija, preminula je u 95. godini 1Scena iz filma The Notebook, foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Američka glumica Đina Roulands, koja je tri puta osvajala Emija i bila dva puta nominovana za Oskara zbog svojih upečatljivih uloga snažnih žena u teškim situacijama, preminula je u 95. godini, izvestio je Entertejnment Vikli, pozivajući se na njenog sina Nika Kasavetisa.

Đina Roulands je tokom svoje karijere, koja je započela u pozorištu i na televiziji 1950-ih godina, igrala u brojnim filmovima, uključujući i one koje je režirao njen prvi suprug, glumac, pisac i reditelj Džon Kasavetes. Nik Kasavetes je u junu saopštio da je Roulands imala Alchajmerovu bolest, kao što je to bio slučaj i sa likom kojeg je tumačila u filmu „The Notebook“ iz 2004. godine.

Roulands i Kasavetes su bili istaknuti par u nezavisnoj filmskoj industriji 70-ih i 80-ih godina. Kasavetes je bio pionir u sinemama verite, dok je Roulands bila njegova muza.

Prema rečima Njujorkera iz 2016. godine, iako je nezavisno filmsko stvaralaštvo postojalo pre Kasavetisa, on je sa Roulands uspeo da stvori nezavisne filmove koji su se razlikovali od Holivuda ne samo u zapletima ili stilu, već u privlačnosti glume i snazi drame.

Đina Roulands, zvezda filmova The Notebook i Glorija, preminula je u 95. godini 2
PARIS JE T’AIME
2006, foto:Victoires International / Christophel Collection / Profimedia

Visoka plavokosa glumica snimila je deset filmova sa Kasavetesom pre njegove smrti 1989. godine, uključujući psihološku dramu „Noć otvaranja“ (Opening Night) iz 1977. godine i bračnu sagu „Lica“ (Faces) iz 1968. godine.

U „Ženi pod uticajem“ (A Woman Under Influence), koju je Kasavetes prvobitno napisao kao dramu i koja se smatra jednim od njenih najboljih glumačkih nastupa, Roulands je igrala Mejbel Longeti, domaćicu koja se suočava sa mentalnom bolešću.

Kao odlučna i snažna glavna junakinja u filmu „Glorija“ (Gloria) iz 1980. godine, Roulands je spasila i zaštitila mladog dečaka bez roditelja od mafijaša koji su pokušali da ga ubiju.

U poslednjim godinama, takođe je radila na televiziji, pojavljujući se u serijama Monk 2009. godine (za koju je bila nominovana za Emija) i NCIS 2010. godine, piše Variety.

Iako nikada nije osvojila Oskara, Roulands je 2015. godine dobila počasnu nagradu Američke filmske akademije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari