Preminula Džejn Birkin - pevačica, glumica i ikona 1960-ih i 1970-ih 1Foto: no, Credit line: Universal Archive/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia

Pevačica i glumica Džejn Birkin preminula je u 76. godini, javljaju francuski mediji, a prenosi BBC.

Englesko-francuska zvezda bila je poznata po profesionalnom i ličnom odnosu sa muzičarem Seržom Genzburom i smatrana je ikonom stila kasnih 1960-ih i 1970-ih.

Rođena je u Londonu, ali je stekla slavu pevajući na francuskom, gde se i preselila 1970-ih. Francuski mediji javili su da je pronađena mrtva u svom domu u Parizu.

Njen lični i umetnički odnos sa Genzburom proslavio ju je širom sveta nakon njihovog međunarodnog hita „Je t’aime… moi non plus“.

Duet je snimljen 1968. godine, mesecima nakon što su se upoznali na snimanju filma Slogan.

Par je bio zajedno 12 godina, ali su ostali prijatelji nakon razlaza, a Genzbur je i dalje pisao pesme za Birkin.

Njene glumačke zasluge uključuju filmove kao što su klasik Blow Up, Death on the Nile (1978) iz 1966. i Evil Under the Sun (1982).

Birkin je takođe bila model opšte poznata kao kao modni trendseter, inspirišući Birkin torbu, stil koji je Hermes uveo u proizvodnju.

Mena Rolings, britanska ambasadorka u Francuskoj, odala joj je počast na Tviteru, opisavši je kao „najfrancuskiju od britanskih umetnica“.

U septembru 2021. objavljeno je da je doživela moždani udar, zbog čega je bila primorana da otkaže planirani nastup na američkom filmskom festivalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari