Preminula Isidora Žebeljan posle duge i teške bolesti 1Foto: Screenshot/YouTube/Gregoriani Zupany

Istaknuta kompozitorka i redovna članica SANU Isidora Žebeljan umrla je posle duge i teške bolesti u 53. godini, objavila je danas Radio televizija Srbije (RTS).

Kako je saopšteno iz SANU, Isidora Žebeljan je bila jedna od najprominentnijih i najizvođenijih srpskih kompozitorki na svetskoj muzičkoj sceni a „njen odlazak predstavlja veliki gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i celokupnu srpsku i svetsku umetnost i kulturu“.

Diplomirala je i magistrirala kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na kom je od 2002. radila kao profesor kompozicije.

Izabrana je za članicu Srpske akademije nauka i umetnosti 2006, a za članicu Svetske akademije umetnosti i nauka 2012. godine.

Dobitnica je važnih nagrada u zemlji i u inostranstvu, među kojima je i Mokranjčeva nagrada (2004).

Berlinski časopis Frajtag (Der Freitag) izabrao je Žebeljan za jednu od deset najperspektivnijih javnih ličnosti na svetu za 2009, a 2014. godine, kao prva javna ličnost sa Balkana, dobila je nagradu Parlamentarne skupštine mediteranskih zemalja, za dostignuća u oblasti kulture i umetnosti.

Isidora Žebeljan je privukla pažnju javnosti svojom operom „Zora D“, koja je premijerno izvedena u Amsterdamu 2003. godine, u režiji Dejvida Pauntnija i Nikole Rab. Nakon uspeha ove opere neprekidno je dobijala porudžbine značajnih muzičkih festivala  i institucija kao što su Venecijansko bijenale, Festival u Bregencu, Dženezis Fondacija iz Londona i drugi.

Komponovala je muziku za 40 pozorišnih predstava u svim značajnim kućama u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Za rad na tom polju tri puta joj je dodeljena Sterijina nagrada.

Neka od njenih najvažnijih dela su opere „Zora D“, „Maratonci“, „Simon izabranik“ i „Dve glave i devojka“, orkestarska dela „Konji Svetog Marka“, „Zujte strune“ i „Escenas picaras“, koncertantna dela „Igra drvenih štapova“ za hornu i gudače, „Frula i flamingosi“ za klarinet i orkestar, „Tri čudne ljubavi“ za violinu i orkestar i ciklus pesama za glas i orkestar „Rukoveti“.

Njenih tridesetak kompozicija izvedeno je na više od stotinu koncerata i predstava u gotovo svim zemljama Evrope, u SAD i u zemljama Dalekog istoka. Pre nekoliko godina u novogodišnjem izdanju našeg lista, Isidora je svrstana među najostvarenije ličnosti decenije.

Diskografska kuća CPO iz Nemačke je 2011. godine objavila kompakt disk sa orkestarskom muzikom Isidore Žebeljan, u izvođenju Janačekove filharmonije iz Ostrave, Žebeljan orkestra iz Beograda i dirigenta Davida Porselajna, a 2013. kompakt disk sa kamernom muzikom od 11 kompozicija, u izvođenju nekoliko solista i Žebeljan orkestra. Kompakt disk sa kamernom muzikom za gudače 2015. godine objavila je ista diskografska kuća.

Kao dirigent i pijanista izvodila je svoju muziku ali i muziku drugih srpskih kompozitora. Dirigovala je premijere kompozicija Dušana Radića i Vasilija Mokranjca, kao i na drugim koncertima u Londonu i Amsterdamu.

Kao pijanista je nastupala sa Brodski kvartetom, a osnovala je i svoj Žebeljan orkestar koji je izvodio muziku srpskih kompozitora.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća povodom smrti Isidore Žebeljan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari