Preminula istoričarka umetnosti Ivana Simeonović Ćelić 1Foto: Privatna arhiva, SEEcult.org

Istaknuta istoričarka umetnosti, kustoskinja i direktorka Muzeja Zepter u Beogradu dr Ivana Simeonović Ćelić, profesorka Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) u penziji i autorka brojnih monografija i knjiga o umetnicima i umetnosti, preminula je 20. marta u Beogradu u 76. godini.

Ivana Simeonović Ćelić preminula je na Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, rečeno je portalu SEEcult.org u Muzeju Zepter.

Datum i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Ivana Simeonović Ćelić vodila je Muzej Zepter od njegovog osnivanja 2010. godine, a prethodno je, od 1994. godine, bila umetnička direktorka i autorka niza izložbi u Galeriji Zepter, koju je i oformila na inicijativu Madlene (Janković) Zepter.

Ivana Simeonović Ćelić bila je predsednica Upravnog odbora Fonda Madlena (Janković) Zepter.

U očekivanju otvaranja Muzeja Zepter, u maju 2010. godine, sistematizovala je i pripremila dela iz kolekcije koja je stvorena od otkupa i poklona sa izložbi u Galeriji Zepter, kao i kupovinom dela biranih da pruže sliku srpske likovne scene druge polovine 20. veka.

Rođena 8. decembra 1947. u Beogradu, Ivana Simeonović Ćelić diplomirala je 1972. godine i magistrirala 1977. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (Odeljenje za istoriju umetnosti).

Paralelno je upisala i studije na Filološkom fakultetu (Odeljenje za romanske jezike – francuski jezik i književnost), na kojem je apsolvirala 1971. godine.

Doktorsku tezu “Apstraktna umetnost – proširene granice realnosti; Teorijske i istorijske pretpostavke s osvrtom na apstraktnu umetnost u Srbiji”‚ odbranila je 1991. na Fakultetu likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu.

Kao stipendistkinja francuske vlade, boravila je osam meseci na stručnom usavršavanju u Parizu školske 1978/79. godine: obilazila muzeje i galerije (koristila dokumentaciju) i vodila razgovore sa slikarima apstraktnog pravca.

Od 1973. do 1984. godine radila je na mestu bibliotekara na FLU, a oktobra 1984. godine izabrana je za asistenta za predmete Istorija umetnosti i Istorija jugoslovenske umetnosti 20. veka na istom fakultetu, na kojem je zatim predavala kao profesorka do odlaska u penziju.

Bila je članica redakcije više časopisa (Umetnost, Likovni život, Likovne sveske), umetničkih kolonija (Počitelj, Studenica, Bosanski Novi, Terra−Kikinda).

Učestvovala je i u mnogim selekcionim i žirijima za nagrade na grupnim likovnim manifestacijama.

Učestvovala je i na tribinama i u javnim razgovorima povodom raznih manifestacija.

Od 1980. godine bila je članica Društva umetničkih kritičara Srbije, i sekretar tog udruženja dve godine.

Od 1981. godine bila je članica Jugoslovenske (danas Srpske) sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA), a od 1989. do 1991. i članica Upravnog odbora te organizacije.

Objavila je kao autorka i koautorka dvadesetak monografija i knjiga likovnih kritika, studija i intervjua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari