Preminula kostimografkinja i istoričarka umetnosti Mirjana Ostojić 1Foto: Pixabay/ Lily

Filmska kostimografkinja i istoričarka umetnosti Mirjana Mira Ostojić preminula je u 91. godini života, saopštilio je danas Udruženje filmskih umetnika Srbije.

Ostojić, koja je preminula 13. jula, filmskom kostimografijom se bavila od 1966. godine, a „njen bogati umetnički staž obuhvata više od 50 filmskih ostvarenja“, navedeno je u saoštenju.

Sarađivala je, između ostalih, sa rediteljem Živojinom Pavlovićem u filmovima „Hajka“ i „Dezerter“, Dušanom Makavejevim u ostvarenju „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“, Goranom Paskaljevićem u „Pas koji je voleo vozove“, Lordanom Zafranovićem u „Okupaciji u 26 slika“ i Emirom Kusturicom u „Domu za vješanje“.

Udruženje je istaklo da je „Ostojić uobličila jedinstveni kostimografski rukopis i prepoznatljivi način kostimografskog mišljenja“.

„Činjenica da je radila sa najboljima i radila najbolje, potvrđuje njenu visoku umetničku klasu i značajno mesto koje zauzima u istoriji srpskog filma u domenu filmskog kostimografskog stvaralaštva“, ocenjeno je u saopštenju, prenosi Nova.rs.

Ostojić je dobitnica plakete Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, Posebnog priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi u Srbiji i dobitnik UFUS-ovog priznanja za celokupno stvaralaštvo i trajan doprinos srpskoj kinematografiji 2016. godine.

Kremacija će biti obavljena na Novom groblju 18. jula u 9 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari