Preminuo akademski slikar i pedagog iz Pirota Petar Đorđević 1Foto: Z. Panić

U Pirotu je u 79. godini preminuo Petar Đorđević, akademski slikar i pedag. Sahranjen je na Pazarskom groblju u Pirotu.

Đorđević je rođen 1943. godine u Pirotu. Završio je Srednju umetničku školu u Nišu. Likovnu akademiju u Beogradu u klasi profesorke Ljubice Cuce Sokić završio je 1969. godine, kod koje je i magistrirao 1972. Član je ULUS-a od 1970. godine. Prvi put je izlagao 1966. godine u Beogradu.

Od 1972. do 1975. godine boravi u Parizu gde je izlagao na prestižnom Majskom salonu 1973. godine sa Pikasom. Kao slobodan umetnik izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegove slike su u stalnoj postavci Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i u brojnim privatnim zbirkama u zemlji i inostanstvu. Dobitnik je više nagrada za svoj umetnički rad.

Bavio se i pedagoškim radom. Bio je  profesor i direktor Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i direktor Galerije „Čedomir Krstić“ u Pirotu. Dobitnik je više nagrada za svoj umetnički rad. Uvršten je među 100 najeminentnijih slikara današnjice u knjizi “„Majstori danas – Sto slikara svet“, u kojoj je, prema izboru londonskih izdavača, dobio dve stranice. U međunarodnom izdanju „“Savremena umetnost”, kao jedini slikar iz Srbije našao se i Djorđević sa još 250 odabranih slikara.

Poslednji put je izlagao 2019. godine u Galeriji „Čedomir Krstić“ u svom rodnom gradu. Izložbom „Beskrajna slika: 50 godina slikarskih vibracija“ Đorđević je tada obeležio 50 godina umetničkog rada.

“ Pred publikom je 50 slika, po jedna za svaku godinu rada. Povod je 50 godina od diplomiranja na Likovnoj akademiji u Beogradu. To je jedan dobar deo života uložen u slikarstvo. Vrlo je delikatno napraviti izbor. Svaka slika je slikaru draga i ne bih hteo ni jedne da se odreknem. Mislim da smo napravili dobar izbor. Prva slika je nastala daleke 1968. godine a onda su se nizale redom svih ovih decenija”,  rekao je tada ovaj poznati slikar.

Djordjević je sahranjen je na Pazarskom groblju u Pirotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari