Preminuo Aleksandar Lale Milosavljević, nekadašnji direktor NP Užice 1Aleksandar Lale Milosavljević/Foto: Privatna arhiva

Aleksandar Lale Milosavljević, nekadašnji direktor Narodnog pozorišta Užice, dramaturg, scenarista i pisac, preminuo je u 88. godini i od njega su se danas oprostili prijatelji, članovi njegove porodice, predstavnici užičkog pozorišta i gradske vlasti.

Milosavljević je rođen u Užicu, 1935. godine. Nakon Užičke gimnazije, završio je studije jugoslovenske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Radio je kao profesor, a potom je bio upravnik Narodnog pozorišta Užice od 1973. do 1992. godine.

Bio je vrsni besednik, intelektualac i veliki poznavalac pozorište umetnosti. Voleo je svoj rodni grad, kome je posvetio knjige: Pod đavoljom stenom grad, Stena na Pori, Čitakova stena i Kuća za junake- usud ratnika.

Autor je brojnih eseja o piscima i dramskim delima. Objavio je monografiju o NP Užice, povodom 40 godina rada te ustanove, priredio časopis Međaj povodom pola veka te pozorišne kuće i, pored ostalog, napisao scenario za TV emisiju Portret užičkog pozorišta. Za svoj rad je višestruko nagrađivan.

Na komemoraciji, održanoj u Skupštini grada, gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević je navela da je Užce „ostalo bez čoveka koji je deo njegove istorije i kulturne scene“.

Bio je, kazala je, veliki gospodin, pravi Užičanin starog građanskog kova, lepih manira, možda i previše prefinjen za vremena sa kojima se suočavao“.

„U svima i u svemu, uvek je tragao za najboljim, želeći da u svojim i našim sećanjima sačuva lepe slike Užica, kultnih mesta, trenutaka i ljudi u njima“.

„Do poslednjeg daha je tragao za detaljima koji će ukrasiti stih, oživeti i oplemeniti  zaboravljenu priču“, podsetila je dr Jelena Raković Radivojević.

U ime Narodng pozorišta Užice, od Lala Milosavljevća se oprostio Zoran Stamatović, direktor te ustanove, posebno istakavši njegovu ulogu u obnovi rada Udruženja profesionalnih pozorišta Srbije.

„Upeo je da, svojom harizmatičnošću, okupi teatrološki najznačajnije i ljude. Jednostavno, njegov doprinos pozorištu je nemerljiv i zbog toga će nam mnogo nedostajati“, kazao je Stamatović.

U ime porodice, Gradu i prisutnima na komemoraciji, zahvalio se Vukadin Simović, profesor u Užičkoj gimnaziji.

Aleksandar Lale Milosavljević je preminuo 13. marta, a sahranjen je danas na užičkom groblju Dovarje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari