Preminuo Dušan Ninkov 1

Noćas je posle kratke i teške bolesti u Novom Sadu preminuo poznati, višestruko nagrađivan snimatelj Dušan Ninkov u 76. godini.

Ninkov je rođen u Subotici 1945. godine. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Novom Sadu, gde je i diplomirao na Pravnom fakultetu 1967. godine.

Od 1966. godine profesionalno se bavio kinematografijom, prvo kao snimatelj, a od 1971. kao glavni snimatelj igranog filma odnosno kao direktor fotografije.

Zvanje slobodnog umetnika imao je od 1988. godine. Kao direktor fotografije snimio je 16 igranih dugometražnih filmova: “Parlog”, “Trofej” i “Bez ljubavi” reditelja Karolja Vičeka, “Veliki transport” Veljka Bulajića, “Široko je lišće” Petra Latinovića, “Stići pre svitanja” Aleksandra Đorđevića, “Vreme leoparda” Zdravka Velimirovića, “Granica” Zorana Maširevića i “Topli zec” reditelja Gorana Vukčevića.

Bio je direktor fotografije druge ekipe i za film “Čaruga” Rajka Grlića. Između ostalog, Ninkov je snimio i više od 120 dokumentarnih kratkometražnih filmova, a posebna specijalnost su mu bili snimci iz vazduha i podvodna snimanja. Sarađivao je i sa rediteljem Želimirom Žilnikom (“Rani radovi” i “Sloboda ili strip”), sa Batom Čengićem (“Gluvi barut”) i na filmu “Seobe” Aleksandra Petrovića.

Za potrebe programa jugoslovenskih TV stanica realizovao je više od 300 različitih emisija. Posebno je nagrađena serija “Varošarije” u produkciji TV Novi Sad, godišnjom nagradom koju je dodeljivala JRT. Tokom svoje bogate karijere, Dušan Ninkov je snimio i više od 30 dokumentarnih emisija za RTL, ZDF, WDR, VOX kao i za druge nezavisne strane producente tokom ratova 1992-1995. kao i 1999. za vreme NATO bombardovanja na teritorijama Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Ninkov je radio i na brojnim dokumentarnim serijama: „Čovek peva posle rata“, „Novosadski fotografi“, „Vojvođanska rok end rol priča“, „Tajna društva“, kao i „Rezovi sa anestezijom“ Duška Bogdanovića.

Nagrađivan je visokim priznanjima na filmskim festivalima u Puli, Beogradu i Bitolju. Za igrane filmove “Parlog”, reditelja Karolja Vičeka, “Vreme leoparda”, Zdravka Velimirovića, “Gluvi barut” (za uvodnu scenu snimanu iz vazduha), reditelja Bate Čengića i “Granica”, reditelja Zorana Maširevića nagrađivan je i na festivalima u inostranstvu.

Na festivalima Jugoslovenskog dokumentarnog filma u Beogradu osvojio je dve zlatne medalje i nekoliko specijalnih priznanja. Dobitnik je nagrade “Iskra kulture” za 2006. godinu Zavoda za kulturu Vojvodine, kao i nagrade “Slavuj Hadžić” Radiotelevizije Vojvodine za životno delo koja mu je dodeljena 2012. godine. Na međunarodnom festivalu reklamnog filma u Košicama, 1997. godine dobio je nagrade za tri spota i jedan kratki film. Bio je i član žirija na filmskim festivalima u Puli, Beogradu, Kranju i Novom Sadu.

Jedan je od osnivača, a bio je i predsednik u dva mandata i redovan član Udruženja filmskih i televiziskih radnika Vojvodine.

Bio je član Akademije Republike Srbije za filmsku umetnost i član Srpske asocijacije snimatelja (SAS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari