Preminuo glumac Džejms Erl Džons koji je pozajmio glas Dart Vejderu 1Foto: EPA/JOHN G. MABANGLO

Džejms Erl Džons, glumac koji je dao glas negativcu iz „Ratova zvezda“ Dartu Vejderu, glumio u „Polju snova“ i mnogim drugim filmovima i predstavama na Brodveju i dobitnik je EGOT-a, preminuo je jutros u svom domu u okrugu Dačes, u Njujorku.

Imao je 93 godine.

Njegovi predstavnici u Independent Artist Group potvrdili su vest za Deadline, prenosi N1.

Duboko poštovan među velikim svetskim glumcima na sceni i ekranu, Džejms Erl Džons je jedan od retkih zabavljača koji je osvojio EGOT (Emi, Gremi, Oskar, Toni).

Džons je dobio dve nagrade Emi, dnevnu nagradu Emi, nagradu Gremi 1977. i tri Toni nagrade, a uručena mu je i Počasna nagrada Akademije.

Počevši od klasika Stenlija Kjubrika „Dr. Strangelove“ (1964), Džons je nastavio da se pojavljuje u nekim od najuspešnijih filmova svih vremena.

Verovatno je najpoznatiji po svojoj glasovnoj ulozi Darta Vejdera u originalnoj trilogiji „Ratovi zvezda“.

Takođe je ponovio ulogu u „Ratovima zvezda: Epizoda III – Osveta Sita“ (2005) i „Rogue One: A Star Wars Story“ (2016).

Džons je takođe dao glas Mufasi u animiranom filmu „Kralj lavova“ (1994) i igranom filmu (2019). Takođe je pozajmio svoj zvučni glas čuvenoj promotivnoj kampanji „Ovo je CNN“ za kablovsku informativnu mrežu.

Rođen 17. januara 1931, istakao se svojim mnogobrojnim zaslugama na velikom platnu i filmovima kao što su „Konan Varvarin“ (1982), „Coming to America“ (1988), „Lov na crveni oktobar“ (1990), „The Sandlot“ (1990), „Patriotske igre“ (1992). Takođe se tri puta pojavio u „Simpsonovima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari