Preminuo legendarni bubnjar Termita, Berislav Dumenčić Bero - Let 3 se oprostili od svog prijatelja 1Foto : Facebook

Nakon šest godina borbe s rakom prostate preminuo je nekadašnji bubnjar Termita, Berislav Dumenčić Bero, piše Večernji list.

Popularni Bero preminuo je u 64. godini u četvrtak navečer, a vest o njegovoj smrti objavili su i momci  iz benda Let 3 na svom Fejsbuk profilu .

– Zbogom Kiko. Uvijek je govorio da je on ljubičasti leptir. Inače, Kiko je koautor „Sam u vodi“, a na prvoj Let 2 verziji pjesme, svirao je bubnjeve. Počivao u miru – napisali su na Fejsbuku Letovci, prenosi Večernji list.

Poslednje mesece života  Berislav Dumenčić Bero proveo  je u riječkom hospiciju, gde su ga pre dve sedmice posetili članovi nekadašnje grupe, podseća Index. hr.

 Ostvarenje sna

Damir Martinović Mrle, Predrag Kraljević Kralj i Josip Krošnjak Pepi posetili su dragog kolegu i razveselili ga LP pločom Vjeran pas. Reč je o dugoiščekivanoj kolekciji svih snimaka Termita, koja je konačno ugledala svjetlost dana nakon više od 40 godina otkako je objavljena istoimena pesma.

Ko su bili „Termiti“?

Krajem 70-ih godina prošlog veka u Rijeci se dogodila eksplozija mladalačke energije, naglo je izraslo obilje bendova, od kojih su mnogi izgledali i nastupali prilično drastično – kako u odnosu prema tada dominantnoj muzičkoj  sceni, tako i u odnosu prema socijalističkim normama ponašanja, kulture, socijalizacije, pa i nekog temeljnog političkog kursa.

Ali čak i u takvom šarenom i eksplozivnom buntu Termiti su odskakali, od početka su na scenu uneli neverovatnu dozu anarhičnosti, otkačenosti, humora, generalno,  specifičan  šarm i stil.

Za manje od tri godine Termiti su postali najluđi live bend, čudo neviđeno do tada, ali ne samo u Rijeci nego i u celoj državi.

Mahnitost i sirova energija, ali i scenska artikulisanost uvek su krasili Termite i po tome će zauvek ostati upamćeni, navodi  se u tekstu na portalu Index. hr.

Rezanje žiletima, skidanje na bini, animiranje publike forama poput „sada svi legnimo na pod“, pa onda članovi benda ležu i sviraju na podu, a i publika takođe legne na pod i nastavlja plesati pogo tako da se udara nogama i rukama, zatim „minuta ukočenja“, gde se bend usred svirke smrzne poput slike na ekranu itd.

 Spektakl s perjem i WC šoljom

Njihove „lude“ pesme o Skylabiću, kišnim razdragancima, novoj umetnosti, uji gastarbajteru i pank himna Vjeran pas – s jedne strane su potpuni buntovni punk, provokativan, suveren i žestok, a s druge su iznimno pitke i melodične, ali i psihodelične i duhovite.

Bend je živeoo za to da smišlja unikatne scenske pošalice, pa tako i WC šolju ili bacanje perja u vazduh.

A tu je, naravno, i Damir Martinović Mrle, koji je iz Termita preneo perje najpre u Let 2, pa zatim Let 3, te je tako kroz decenije to perje postalo koncertni fetiš Leta 3 i cele riječke rok scene, piše Index.hr.

Prvi pravi spektakl s perjem i WC šoljom priredili su 1979. u Kristalnoj dvorani opatijskog hotela Kvarner.

Nakon tog događaja Termiti su bili predgrupa Buldožerima na njihovim slovenskim nastupima 1980. i 1981.

Riječki nastupi Termita, kao što je onaj 1980. na Ri Rocku kad su isprobavali sastav playbacka ili iste godine u trsatskoj Narodnoj čitaonici te njihov poslednji koncert u tzv. Plavoj sali Dvorane mladosti 1982., bez sumnje su događaji koji nadilaze trenutno značenje i postaju generacijsko obeležje, navodi Index. hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari