Rajko MaksimovićIzvor: Youtube (@RTS Obrazovno-naučni program - Zvanični kanal)

Istaknuti kompozitor i univerzitetski profesor u penziji Rajko Maksimović preminuo je u Beogradu.

Udruženje kompozitora Srbije saopštilo je da je odlaskom Rajka Maksimovića izgubilo člana koji je svojim muzičkim stvaralaštvom i delovanjem ostvario trajan doprinos u našoj kulturi.

Rajko Maksimović je rođen 1935. godine u Beogradu. Godine 1961. diplomirao je kompoziciju u klasi profesora Predraga Miloševića na Muzičkoj akademiji u Beogradu (današnjem Fakultetu muzičke umetnosti).

Četiri godine kasnije, 1965. magistrirao je kompoziciju u istoj klasi. Nakon stečenog zvanja magistra, odlazi na jednogodišnje usavršavanje na Univerzitet Prinston u Nju Džerziju, tokom kog se posvetio mediju elektronske muzike.

Godine 1963, izabran je za asistenta na Katedri za kompoziciju i orkestraciju Muzičke akademije u Beogradu, a 1967. i u zvanje docenta. U penziju (2001) otišao je sa zvanjem redovnog profesora. Rajko Maksimović je dobitnik brojnih nagrada, a dela su mu izvođena u zemlji i inostranstvu, piše RTS.

Tokom karijere, održane su četiri autorske večeri ovog kompozitora, a najveći deo njegovih ostvarenja je snimljen. Posebno treba istaći trostruki CD iz 2002. godine i još dva singla, izdata 2009. godine, a takođe i album Pasije – sve u produkciji PGP RTS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari