Ruski reditelj Aleksej Balabanov iznenada je preminuo u subotu, 18. maja, u 55. godini u jednom sanatorijumu kod Sankt Peterburga. Uzrok njegove smrti, kako su preneli ruski mediji, još nije poznat. On je preminuo u sanatorijumu dok je radio na novom scenariju, a Balabanovi prijatelji navode da je još pre nekoliko meseci reditelj bio svestan svoje bolesti.

Poslednji intervju Balabanov je dao dan pre smrti dopisniku Večernje Moskve, a govorio je proročki, navodeći da je spreman da ode u raj kako bi video tamo oca. „Najverovatnije više neće biti filmova Alekseja Balabanova. Odnekud imam takav predosećaj. Premda, napisao sam scenario za novi film i mislim da nije loš“, rekao je Balabanov.

Povodom smrti slavnog reditelja, oglasio se i ruski premijer Dmitrij Medvedev. „Filmovi Alekseja Balabanova predstavljaju kolektivni portret naše zemlje u najdramatičnijem periodu u istoriji“, napisao je Medvedev na Fejsbuku. „Voleo sam njegov rad. Smrt talentovanog reditelja je veliki gubitak za prijatelje i obožavaoce. Moje saučešće“, piše u premijerovoj poruci.

Tokom karijere Balabanov je snimio više od 20 filmova, od kojih su najveći uspeh u Rusiji postigli „Brat“ i „Brat 2“, o mladiću koji je primoran na život u nasilju i kriminalu na ulicama Sankt Peterburga, Balabanovog rodnog grada. Poznat je i po filmovima „Kargo 200“, „Rat“ i „Morfijum“, u kojem je igrala i srpska glumica Katarina Radivojević.

Njegov film „Morfijum“ 2010. godine otvorio je beogradski FEST. Kao gost slavnog reditelja Emira Kusturice, Balabanov je u Drvengradu u januaru održao radionicu nakon projekcije svog novog filma „I ja, takođe“, o grupi ljudi koja traga za „Zvonikom sreće“. U tom filmu Balabanov i sam igra epizodnu ulogu – čoveka koji umire. Balabanov je tada najavio plan da snimi film o Staljinovoj mladosti, a nameravao je da pozove Kusturicu da učestvuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari