Preminuo slikar Vladimir Veličković

Ostavite komentar


  1. Slikar i arhitekt Vladimir Veličković
    Večna slava, Maestro.
    Vrane su nešto naslutile.

    Deo testamenta slavnog slikara:
    Vladimir Veličković: Nemojte da gradite kulu, ako Boga znate

    „Beograd nije ni Monte Karlo, ni Dubrovnik, a pre svega nije Dubai i ono malo arhitekture što imamo treba da sačuvamo, a ne da potkopavamo nekim uvoznim projektima kojima ovde apsolutno nije mesto“, rekao je za Danas slikar Vladimir Veličković, srpski i francuski akademik.

    „Nedavno su krenuli radovi i bojim se da se ne mogu zaustaviti, ali ako Boga znate, nemojte tu kulu da zidate. Ona će biti prst u oko celom gradu i svim građevinama Beograda“, poručio je Veličković.

    Kako kaže, to je nasilno projektovana građevina, arhitektonski ružna, šamar Beogradu i njenim građanima. „Ono malo arhitekture što imamo treba da sačuvamo, a ne da je pokopamo sa nekim uvoznim projektima kojima ovde nije mesto. Uopšte ne vidim na koji način ta kula može da doprinese jednom gradu“, izjavio je on.

    Prema njegovim rečima, rušenje Savamale je nasilnička i nehumana akcija i ako nešto treba rušiti zna se kako se to radi i na koji način.

    „Treba se dogovoriti sa ljudima, a ne praviti teroristički napad na jedan deo grada sa nekom dozom iznenađenja i uterivanja straha sa svim tim maskiranim ljudima“, dodao je Veličković.

  2. iskreno mislim da je Vlada Velickovic svojim dugogodisnjim zalaganjem i predstavljanjem u inostranstvu onog dobrog cime ima da se pohvali srbija zasluzio barem danas mesto na prvim stranicama sve stampe umesto onih sto se svakog dana kao prilepljeni cickovi na njima pojavljuju, uvek dosadno isti..

  3. oduševljen velikim vladom čuvam još uvek
    moćan razgovor mance košir u KR 1978.
    hvala ti što smo posetu ovoj planeti
    imali u istom vremenu!
    a ovde nešto iz nedeljnika gde govori lepe reči
    koje se neće svideti mnogima
    Davno je bilo kada se ovde u Parizu u Grand paleu (Le Grand palais) održala izložba čija je tema bila 8.000 godina umetnosti na jugoslovenskom tlu. Za to je bila zaslužna Komisija za kulturne veze sa inostranstvom. Aktivna i efikasna, šetala je tu našu jugoslovensku umetnost širom sveta, oberučke prihvatanu. Pozorišta su gostovala na sve strane, film, muzika, balet… i to sve na bazi reciprociteta. Šta sve nismo videli ovde, samo ono za šta nismo bukvalno imali vremena. A danas, kao da nas je progutala pomrčina. Čak ni ono što je najlakše, saradnja unutar regiona, nije bogzna kakvo. Za utehu, nedavno je predstavljena kolekcija Beljanski u Zagrebu, a Miroslav Kraljević je izlagao u Novom Sadu. Raspad države je koristio isključivo mediokritetima da postanu važni, uticajni, da budu pošteđeni zdrave konkurencije, i da naravno arogantni i bliski raznim vlastima – to podrže. Spomenuste tamnicu naroda. O čemu se radi? Kakva tamnica, kakvi bakrači! Jugoslavija je bila šansa za jugoslovenske narode, sve ovako zajedno. Ali, bilo pa prošlo. Ispušteno još jedanput.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.