Preminuo ugledni reditelj i dokumentarista Petar Krelja 1Foto: Ian McKinnell / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedan od najvažnijih hrvatskih filmskih reditelja, dokumentarista i filmski kritičar Petar Krelja preminuo je nakon duge i teške bolesti u 85. godini, saznaje se danas iz kruga porodice.

Petar Krelja rođen je 24. juna 1940. godine u Štipu u Makedoniji.

Diplomirao je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, a filmom je počeo da se bavi krajem šezdesetih godina prošlog veka, prenosi Index.hr.

Režirao je blizu 300 filmova i televizijskih emisija prema sopstvenim scenarijima, uređivao radio emisije, pisao kritičke tekstove i eseje, uređivao knjige te dugi niz godina radio kao filmski urednik na Prvom programu Hrvatskog radija.

Pripadnik kritičarskog i rediteljskog naraštaja tzv. hičkokovaca od 1960. godine objavljivao je filmske kritike i eseje, a od 1964. do penzionisanja 2005. godine na Radiju Zagreb, odnosno Hrvatskom radiju, bio je urednik filmskih emisija (Filmski mozaik, U prvom planu film, Licem u lice, Govorimo o filmu).

Tokom svoje bogate filmske karijere osvojio je više od 35 nagrada i pamti se kao autor jednog od najkonzistentnijih rediteljskih filmografija u hrvatskoj kinematografiji.

Antologijski dokumentarci

Kreljin igrani i dokumentarni opus mnogi su nazivali posebnim, izvanrednim i jedinstvenim. Njegovi danas već antologijski dokumentarci imaju osnovu u posmatranju stvarnosti, drame svakodnevnog života i interakcije s ljudima u neposrednoj blizini.

Krelja se u svom filmskom radu bavio temama dece i mladih, društveno-psihološkim fenomenima te društveno-kritičkim pitanjima, dok se tokom Domovinskog rata fokusirao na teme ratnih prognanika i stradalnika.

Neki od filmova koji su ostavili najveći trag u istoriji domaće filmske umetnosti i uticali na generacije mladih dokumentarista su: Coprnice (1971.), Povratak (1975.), Prihvatna stanica (1977.), Recital (1972.), Splendid Isolation (1973.), Mariška band (1986.) i Na sporednom koloseku (1992.).

Posebno zainteresovan za umetnost, režirao je i niz dokumentarnih filmova o muzički nadarenoj deci (Viktorov let, 1989. o gitaristi Viktoru Vidoviću; Ana i njena braća, 1992., i Anina američka adresa, 2005., o Ani Vidović; Evina klasa, 1995.).

Iako je prvenstveno radio dokumentarne filmove, snimio je i nekoliko igranih, među kojima se izdvajaju: Godišnja doba (1979.), Vlakom prema jugu (1981.), Stela (1990.) i Ispod crte (2003.).

Petar Krelja je dobitnik Nagrade Vladimir Nazor za životno delo Ministarstva kulture i medija za područje filmske umetnosti, kao i Nagrade za životno delo Zlatni Oktavijan, koja mu je dodeljena 2018. godine na 27. Danima hrvatskog filma (DHF).

Datum njegovog poslednjeg ispraćaja biće naknadno objavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari