Vilijam FridkinFoto: EPA-EFE/SUSANNA SAEZ

Vilijam Fridkin, jedan od najpoznatijih režisera tzv. Novog Holivuda, koji se proslavio sa filmovima „Isterivač đavola“ i „Francuska veza“, preminuo je danas u Los Anđelesu. Imao je 87 godina.

Vest o njegovoj smrti potvrdio je dekan Univerziteta Čepmen, Stiven Gelovej, prijatelj Fridkinove žene Šeri Lensing.

Njegov poslednji film „The Caine Mutini Martial Court-Martial“ sa Kiferom Saterlandom u glavnoj ulozi biće premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu.

Zajedno sa Piterom Bogdanovićem, Frensisom Fordom Kopolom i Halom Ešbijem, Fridkin je 1970-ih bio predvodnik filmskih stvaralaca koji su vratili prestiž Holivudu, nakon dekade stagnacije kada su najbolji filmovi dolazili iz drugih krajeva sveta. Kombinujući svoje iskustvo na televiziji, posebno u dokumentarnom filmu, sa najsavremenijim stilom montaže, Fridkin je uneo veliku energiju u žanrove horora i policijskih trilera za koje se specijalizovao.

„Francuska veza“ (1971) je bila neverovatno brza i moralno kompleksna filmska priča, snimljena u stilu nalik dokumentarcu. Ovaj film sadrži i jednu od opravdano najpoznatijih sekvenci jurnjave automobila, koju su godinama kasnije imitirali mnogi drugi režiseri. „Francuska veza” je osvojila nekoliko Oskara, uključujući one za najbolji film, reditelja i glumca (Džin Hekmen) i presudno uticala na sve policijske filmove i serije nastale narednih decenija.

Posle uspeha sa „Francuskom vezom“, Fridkin je snimio horor „Isterivač đavola“ (1973), koji je zaradio neverovatnih 500 miliona dolara širom sveta i, zajedno sa „Kumom“, započeo eru blokbastera. U pitanju je adaptacija romana Vilijama Pitera Blatija o demonskoj opsednutosti jedne tinejdžerke.

„Isterivač đavola“ je bio jako stilizovan triler, podjednako uticajan na horor žanr kao što je „Francuska veza“ bila uticajna na policijske trilere. Film je Fridkinu doneo drugu nominaciju za Oskara za najbolju režiju.

Do kraja 1970-ih Fridkin je snimio i avanturistički triler „Sorcerer“ (1997), rimejk filma „Nadnica za strah“, koji je reditelj označio kao jedan od svojih omiljenih. Iako je u vreme izlaska bio zasenjen „Ratovima zvezda“, danas se smatra kultnim ostvarenjem.

Ostali Fridkinovi filmovi vredni pomena su: „Cruising“ (1980), „To Live and Die in L.A.“ (1985), „Rules of Engagement“ (2000) i „Killer Joe“ (2011).

Poznati filmadžija se četiri puta ženio, a od 1991. je bio u braku sa Šeri Lensing.

Vilijam Fridkin je umro 7. avgusta od komplikacija izazvanih kardiovaskularnim problemima i upalom pluća. Imao je 87 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari