Rodžer KormanFoto: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Legendarni američki reditelj i producent Rodžer Korman preminuo je u 98. godini.

Rodžera Kormana često su nazivali „kraljem be produkciije“, s obzirom da je vrtoglavom brzinom stvarao niskobudžetne filmove. Nije samo zbog toga Korman stekao legendarni status, već i zato što je prvi uočio talenat ljudi koji će postati divovi kinematografije, poput Džeka Nikolsona, Rona Hauarda, Pitera Bogdanoviča, Martina Skorsezea, Frensisa Forda Kopole, Džonatana Demija, Džejmsa Kamerona.

Reditelj, koji je 2009. dobio počasnog Oskara za životno delo, preminuo je u pre četiri dana u svom domu u Santa Moniki, potvrdila je porodica za „Holivud riporter„ a prenosi Nova.rs.

– Kada su ga pitali kako bi voleo da ga pamte, rekao je: „Bio sam filmski stvaralac, samo to“ – saopštila je porodica.

Korman je najpoznatiji po filmovima kao što su „Mala prodavnica horora“ i adaptaciji dela Edgara Alana Poa s Vinsentom Prajsom u glavnoj ulozi.

Rodžer Vilijam Korman rođen je u Detroitu 5. aprila 1926. godine, ali se njegova porodica preselila na Beverli Hils kada je imao 14 godina. Pohađao je srednju školu Beverli Hils i diplomirao na Univerzitetu Stenford 1947. godine kao industrijski inženjer. Upravo te studije su ga podstakle, govorio je, da se posveti niskobudžetnoj produkciji.

Služio je u američkoj mornarici skoro tri godine, a potom je počeo da radi razne poslove u studiju „20th Century Fox“. Ali, onda odlazi u Englesku, i to na Oksford, gde je studirao englesku književnost. Na kraju je otišao u Pariz. Po povratku u SAD radio je kao književni agent, i počeo da piše i sam filmska scenarija.

– Izgledalo mi je to kao lak način da zaradim koji dolar, pa sam seo i proveo mnoge i mnoge noći radeći na scenariju pod nazivom „Highway Dragnet“ – prisećao se jednom.

I uspeo je da ga proda filmskoj kompaniji „Allied Artists“ za 4.000 dolara i po njemu je snimljen film s Džoan Benet i Ričardom Konteom u glavnim ulogama.

U ostvarenjima je spajao seks, golotinju, nasilje, ali i ozbiljne društvene teme koje su ostavile ogroman trag na generacije stvaralaca u Evropi. Bio je tako 1964. prvi američki producent i reditelj koji je doživeo retrospektivu u Cinematheque Francaisee.

Prvi je ukazao poverenje u filmu „Bloody Mama“ glumcima kakvi su Šeli Vinters i Robert de Niro. I Džek Nikolson je s 21 godinom debitovao na velikom platnu baš u Kormanovom filmu „The Cry Baby Killer“. Bilo je to još 1958. Korman je, takođe, angažovao mladog Martina Skorsezea da režira „Boxcar Bertha“ 1972, a i Džonatana Demija da napiše scenario za „Caged Heat“ dve godine kasnije. Bio je i producent ostvarenja „Trip“, s Piterom Fondom u glavnoj ulozi.

Gigant nezavisnog filmskog stvaralaštva takođe je Ronu Hauardu dao priliku da režira prvi igrani film „Grand Theft Auto“ 1977, a prethodno mu je rekao:

– Ron, ako uradiš dobar posao na ovom filmu, nikada više nećeš morati da radiš za mene…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari