Kraj je početak i obrnuto, poručuje Dežurni tim Art klinike koji je odabrao prestupni dan u godini za krešendo svoje Velike proslave povodom decenije rada. Slavlje će početi večeras u 19 sati, u sedištu Klinike, u Grčkoškolskoj ulici, premijernom projekcijom filma „Velika proslava: od utopije do pijace“ ( i nazad?) u režiji Filipa Markovinovića, uslediće svečani koktel i dve torte, a, kako je najavljeno, posebno će biti darivani gosti koji su rođeni prestupnog dana.


– Proslava Art klinike obeležava se pod naslovom Eutanazija – Dan za prestup, zato što je to kraj muka, ali i novi početak – kaže Nikola Džafo, umetnik i duhovni guru isceliteljsko-umetničkog tima. – Između ostalog, planovi su da u fokusu našeg rada ubuduće bude pozorište „Miletić“, svojevrsna skalamerija koja može da se iznese napolje i rasklopi na ulici, odnosno, funkcioniše kao teatar na otvorenom, a prva predstava na repertoaru biće „Kako je Mišu ubio Jaša“ – otkriva naš sagovornik.

Što se tiče filma „‘Od utopije do pijace“, on predstavlja hronologiju dosadašnjeg rada Art klinike osnovane 2002. kao poslednji projekat grupe Led art. Podsećanja radi, ova grupa okupljala je umetnike i intelektualce u zajedničkom neprihvatanju postojećeg stanja društva. Kritičkim i subverzivnim akcijama propratila je traumatično razdoblje na jugoslovenskoj i srpskoj društveno – političkoj sceni tokom devedesetih. Shodno promenama 2000., Led art transformiše način svog delovanja i osnivanjem Art klinike, na neki način, institucionalizuje svoj rad. Misija oba projekta ostala je konstantna, a ostvaruje se u jednostavnom principu – etika pre estetike. Art klinika je svoj jubilej inače počela da proslavlja nekoliko meseci ranije kroz niz događaja zagrevajući se za vrhunac večerašnjeg slavlja. Predstavila je CD-a, film i izložbu fotografija o nastanku i izvedbi „Zečje opere“, a njihovo učešće na prošlogodišnjem 52. Oktobarskom salonu bilo je koncipirano u nekoliko segmenata. U izlagačkom prostoru Muzeja, multiplikacijski je predstavljena Šok galerija i aktivnosti Art klinike. U sklopu originalnih dimenzija novosadske galerije bila su postavljena tri prostora. U prvom je bio kompletan arhiv Art klinike, od njenog nastanka 2002. godine do danas, u drugom, obojenom u crno, bili su izloženi nezavršeni projekti, a treći, bele boje, ostao je otvoren za buduće projekte. Zajedno sa Ženama u crnom, Art klinika je organizovala i akciju Prelazimo prag u Srebreničkoj ulici. Ovaj simboličan iskaz trebalo je da podseti na zločin koji se desio u Srebrenici i označi novi način promišljanja krivice i odgovornosti. Uz programsko geslo „publici na noge“ sa podtekstom „umetnost pod noge“, Dežurni tim Art klinike otvorio je novo polje za umetničko delovanje. Odlučili su da postanu piljari umetnosti ne bi li postavili pitanje njenog položaja u društvu. Tokom tri meseca, od početka avgusta do kraja oktobra 2011, Art klinika je svake subote od 8 do 15 izlazila na Limansku pijacu. Osim stalne rasprodaje slika, grafika, crteža i knjiga, održan je i niz izložbi. Kao programski segment nastupa na 52. oktobarskom salonu, Art klinika je svoju Veliku rasprodaju umetnosti i izložbu preselila i održala na beogradskoj pijaci Zeleni venac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari