Prodati čoveka kao stvar, najgrublje je kršenje njegovih prava. Naša zemlja ima „dugu tradiciju“ krajnje destinacije ili samo prolazne tačke uglavnom devojkama koje su u neznanju i potrazi za „boljim životom“ postale predmet trgovine. Ipak, poslednjih godina u Srbiji raste i trgovina domaćim državljankama. Uspešna borba sa organizovanim kriminalom u interesu je svake zemlje i podrazumeva dobro osmišljene programe prevencije. Zato je, autori kažu, nastao i domaći film „Sestre“, koji se premijerno prikazuje u Velikoj sali Doma omladine, 10. aprila u 20 sati. Film je režirao Vladimir Paskaljević, a producent je Bojana Maljević.


– Film „Sestre“ snimljen je u produkciji Monte Royal Pictures. Ovaj projekat je jedan od pobednika konkursa Evropske unije „Podrška medijima u oblasti evropskih integracija“. Takođe, projekat je dobio i donaciju IOM-a (Međunarodna organizacija za migracije). Realizovan je uz pomoć Vlade Republike Srbije i uz logističku podršku svih Vladinih i nevladinih organizacija koje se bave borbom protiv trgovine ljudima – kazala je Bojana Maljević, koja je još dodala da brojni državni zvaničnici koji će prisustvovati premijeri filma „nisu ništa dramatično, već su tu kao podrška prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima“.

Naime, osim autora i glumaca, u nedelju će na premijeri biti i predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, Šef delegacije Evropske unije ambasador Vensan Dežer, brojni drugi zvaničnici i javne ličnosti.

– Film je baziran na elementima istinitih događaja. Zbog zaštite žrtava promenjena su imena, tačna mesta događanja i pojedini detalji radnje. Iako su se sudbine konkretnih žrtava dešavale u proteklim godinama, u našoj priči smeštene su u sadašnje vreme, tačnije posle „otvaranja granica“ u Srbiji – navodi se u saopštenju.

Reprize filma biće prikazane u istoj sali od od 11. do 15. aprila u 19 i 21 sat.

Ekipa filma

Scenario filma „Sestre“ potpisuju Vladimir Paskaljević, Bojana Maljević i Milena Marković, dok je muziku pisao Vasil Hadžimanov. Ivana Vukuvić glumi glavni lik, Mariju, dvadesettrogodišnju devojku koja dolazi u Sigurnu kuću i tamo svoju potresnu priču ispoveda psihologu koga igra Ana Maljević. Tu su i Milica Mihajlović, Boris Isaković, Ana Mandić, Ljubomir Bandović, Velimir Bata Živojinović, pripadnici specijalne jedinice MUP-a Srbije i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari