Bitef teatar predstavama „Predstava“ i „Muškarčine“ na svojstven način doprinosi kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja traje od 25. novembra (Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama) do 10. decembra (Međunarodni dan ljudskih prava) u 170 zemalja sveta. Na ovaj način i najavljuje i novi repertoar pod nazivom Gde smo.


Publika će prvo imati priliku da večeras premijerno vidi predstavu „Muškarčine“ Minje Bogavac i Vojislava Arsića, dok će „Predstavu“, baziranu na knjizi švedske autorke Marie Sveland gledati 5. decembra.

– Pokušavajući da se uklope u socijalno prihvatljive matrice rodnosti, mladi muškarci na razne načine štete svom fizičkom i psihičkom zdravlju. Svoju muškost iskazuju na društveno prihvatljive i nametnute načine, pokazujući fizičku snagu, borbenost, srčanost i skrivajući emocije kao signale slabosti. Ovakvo ponašanje često je izvor destrukcije, a ova predstava ukazuje na taj problem i, ujedno, dokumentuje priču generacija koje su rođene i rasle u okolnostima novih balkanskih ratova. Ideja i poruka koju ona treba da prenese jeste poruka o slobodi, o ličnom ostvarenju i pokušaju da se prevaziđu kulturološki nametnute norme, koje mladiće sprečavaju da budu ono što jesu – ističe Minja Bogavac.

– Predstava „Predstava“ rađena je po motivima knjige „Ogorčena pička“ švedske autorke Marie Sveland, a koja se bavi položajem žena u naizgled primernom društvu ravnopravnosti i razotkriva ga. Ideja je da se „Predstavom“ lanac dijaloga započet u knjizi, uvede u scenski jezik kao novi glas i iskustva lokalnih umetnica kao novu perspektivu. „Predstava“ želi da utiče na emancipaciju žene ali i na emancipaciju publike; da dekonstruiše sliku o ženi kao „objektu sa funkcijom“, da nas oslobodi iluzije o ženi kao rodu koji je uvek u odnosu, rodu koji sam za sebe nije ništa osim možda negacija univerzalnog… – ističe tim autora.

Muškarčine

Premijera 30. novembra u 20 sati. Koncept, režija i dramaturgija: Milena Bogavac i Vojislav Arsić. Koautori i izvođači: Alek Surtov, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nemanja Puvača, Nikola Pavlović, Uroš Novović, Vladimir Tasić. Koreografija i scenski pokret: Ljiljana Tasić.

Gde smo

Bitef teatar najavljenim predstavama obeležava repertoar Gde smo, koji nagoveštava stalnu zapitanost nad društvenim okolnostima koje uslovljavaju naš osećaj pripadnosti ili nepripadnosti, utemeljenosti ili upravo njenog nedostatka…

Predstava

Premijera 5. decembra u 20 sati. Švedsko-srpska koprodukcija: Cikada HB, Malme i Stanica, Beograd. Finansirano od strane Inicijative švedskog instituta Creative Force. Autorke: Nina Marković Matthis, Ana Dubljević, Bojana Lazić, Dalija Aćin i Milan Marković Matthis

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari