Berlinski filmski festival, 57. po redu, koji će ove godine trajati od 8. do 18. februara, otvoren je svetskom premijerom filma „La Vie en Rose“, koji govori o Edit Pjaf (poznatoj po baladama kao što su „La vie en rose“ i „Non, je ne regrette rien“) i njenom usponu od siromaštva do slave, u periodu od 20.

Berlinski filmski festival, 57. po redu, koji će ove godine trajati od 8. do 18. februara, otvoren je svetskom premijerom filma „La Vie en Rose“, koji govori o Edit Pjaf (poznatoj po baladama kao što su „La vie en rose“ i „Non, je ne regrette rien“) i njenom usponu od siromaštva do slave, u periodu od 20. do 47. godine života, kad je umrla. To je jedan od četiri francuska filma koja će publika na Berlinalu videti, između azijskih ostvarenja nabijenih atmosferom i holivudskih visokobudžetnih projekata, u trci za Zlatnog medveda. Kritičare je, pre projekcije filma, zanimalo da vide da li je „La Vie en Rose“ pravi portret ili karikatura francuske ikone. Edit Pjaf je rođena na ulici, rasla je u bordelu, i imala je život nabijen dramskim momentima, tako da je svakako bio više nego interesantna osnova za filmsku priču. U glavnoj ulozi je Marion Kotilard, menažera Edit Pjaf glumi Žerar Depardje, a tu je i Emanuela Sinjer, supruga Romana Polanskog, u roli prostitutke koja je prihvatila buduću pevačku zvezdu. Diretkor festivala Diter Košlik se nadao da će ovo ostvarenje biti „dovoljno dobro“ za otvaranje festivala, pošto je ranijih godina bilo dosta kritika za izbor uvodnih filmova.

„Izgubljeni u Pekingu“ sa dozvolom u Berlin

Trebalo je pet revizija filma „Izgubljeni u Pekingu“ da kineski zveničnici konačno odobre učešće ovog ostvarenja na Berlinskom filmskom festivalu. Doduše, pre nedelju dana kineski cenzori nisu dali „zeleno svetlo“ ovom filmu Lia Jua, ali je lobiranje kod zvaničnika bilo uspešno, pa im je data još jedna šansa. Producent filma Fang Li kaže da su cenzori, tek posle petog gledanja, odobrili odlazak u Nemačku. Još ranije su tvorci ovog filma, koji govori o odnosu vlasnika salona za masažu i jedne njegove radnice, izbacili scene sa prljavim ulicama, prostitukama, kockom, kinesku nacionalnu zastavu i pekinški trg Tijananmen. Kad se, na kraju, sve sabere (i oduzme), napravljene su 53 izmene u filmu koji je prvobitno trajao 112 minuta, a u međuvremenu je skraćen za čak četvrt sata. Zbog toga je zapravo radnja filma u priličnoj meri promenjena, a neki odnosi između likova su kompletno nestali. Prema Fangu, „Izgubljeni u Pekingu“ su naišli na probleme zbog konzervativnih pogleda starijih cenzora. „To je kao kad deke i bake ocenjuju ponašanje unuka. Postoji mnogo nerazumevanja“, zaključio je on. Ovaj film snimljen je uz budžet od 1.6 miliona dolara. Pošto je konačno dobio „zeleno svetlo“, postprodukcija će se tek sada raditi u Bangkoku. Za to je ostalo manje od deset dana, kao i za titlove.

Na Berlinalu će biti prikazanu oko 373 filma, od kojih će u trci za prestižnu nagradu biti 22 ostvarenja. Običnu publiku je, zasad, najviše pogodilo to što neće videti Džordža Klunija u ostvarenju „The Good German“ Stivena Soderberga. Evropska premijera ovog film noir ostvarenja, zakazana je za večeras, ali će proteći bez Klunija, koji je ranijih godina šarmirao berlinsku publiku. Direktor festivala Diter Košlik već je saopštio kako Kluni šalje Berlincima „puno ljubavi i poručuje da će se vratiti sledeće godine“. Po crvenom tepihu, narednih dana, prošetaće, inače, Kejt Blančit, Loren Bekol, Izabela Roselini, Džozef Fajns, Mat Dejmon, Emanuele Beart i Toni Leung iz Hongkonga, koji glumi u „Izgubljeni u Pekingu“ Lia Jua, koji su kineski cenzori pustili da učestvuje u Berlinu u poslednji čas. Svetska premijera tog filma je 16. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari