Premijera mjuzikla „Ženidba i udadba“ po istoimenoj komediji Jovana Sterije Popovića, a u režiji Vladimira Lazića na muziku Momčila Bajagića Bajage, biće održana 8. novembra u Pozorištu na Terazijama.


Reditelj Vladimir Lazić objasnio je kako je „Ženidba i udadba“, jedna od najpoznatijih komedija Jovana Sterije Popovića, pretočena u mjuzikl. „Od njegovih dela do sad su se najčešće izvodila ‘Zla žena’, ‘Beograd nekad i sad’ i ‘Pokondirena tikva’. Izvorno napisana kao komedija naravi, „Ženidba i udadba“ najviše podseća na sapunsku operetu, a govori o mladiću koji hoće da pronađe ženu svog života. Ovo je priča o izneverenim očekivanjima i nadanjima, kao i o razočaranim ljudima, tako da je dosta aktuelna. Bilo je potrebno izvršiti adaptaciju teksta da bi to bio mjuzikl što je zahtevalo veliku odgovornost. Imali smo dobru volju i energiju, a od početka smo imali i dobru nameru i dobru podlogu“, izjavio je Vladimir Lazić.

Kompozitor Momčilo Bajagić Bajaga istakao je da je muzika inspirisana Vojvodinom, a Vojvodina je, kako je rekao, i inače veoma inspirativna za muziku zbog mešavine različitih uticaja. „Mislim da smo uspeli da napravimo interesantnu muziku, koja nije teška za pevanje. Meni se mnogo dopada, a siguran sam da će se i publici dopasti. Smatram da će i predstava biti uspešna zbog spojeva etno muzike, klasičnih rešenja i hip hopa“, rekao je Bajaga.

Glumica Ljiljana Stjepanović naglasila je da je ovo divna predstava, odnosno groteska, koja joj je pružila šansu da se poigra s naravima i likovima. Glumac Ivan Jevtović rekao je da mu je zadovoljstvo i čast da prvi put igra Steriju Popovića, utemeljivača srpske drame. „Takođe, Vladimir Lazić je jedan od naših najuspešnijih reditelja po broju predstava koje se igraju, a Mina Lazarević je najbolja glumica u našoj generaciji. Ovo je vrsta podsmeha i grotesknog pogleda na današnje udavače i mladoženje“, objasnio je Jevtović.

U predstavi igraju i: Duško Radović, Žarko Stepanov, Miroljub Turajlija, Elizabeta Đorevska, Milan Milosavljević, Valentina Pavličić, Ana Simić… Scenograf je Dragan Lazić, kostimograf Snezana Šimić, a koreograf Milica Cerović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari