Projekat „Lolita“ izabran je na konkursu namenjenom mladim pozorišnim stvaraocima, koji je bio otvoren od strane Opere i teatra Madlenianum, a ova škakljiva ljubavna priča premijerno će biti izvedena 14. novembra na Maloj sceni teatra. Kako ističu u pozorištu, uprava je prepoznala da u timu umetnika, koje predvodi rediteljka Jovana Tomić, ima „koliko hrabrosti, toliko i suptilnosti da postave jednu od najkontroverznijih ljubavnih priča svetske književnosti i otvorila im vrata svog pozorišta“, kaže Ana Radivojević Zdravković, direktorka drame Opere i teatra Madlenianum.

– Roman Polanski, francusko-poljski reditelj, scenarista, producent i glumac, izjavio je, u jeku optužbi za odnos sa maloletnicom, da je shvatio dimenzije neprilike u kojoj se našao onog trenutka kada je uočio koliko mu svi, potajno, zavide. S tim u vezi, „Lolita“, kao jedan od najkontroverznijih romana 20. veka, važan je baš u ovom trenutku kada se često svuda oko nas čuju reči kao što su „prave vrednosti”, „moralna načela”, a sve u cilju „svetlije budućnosti za buduće naraštaje”. Licemerje i konzervativizam sredine uslovljavaju odnos dvanestogodišnjakinje Dolores Hejz i Hamberta Hamberta, gde Nabokov, kroz ispovest glavnog junaka, zapravo priča priču o strasti i neuzvraćenoj ljubavi – ističe rediteljka Jovana Tomić.

Ona je istakla i da su zahvaljujući dobroj glumačkoj podeli izbegnuti klišei pop kulture gde je roman često podvođen pod laku pornografiju, a Lolita predstavljena kao promiskuitetno dete. Hamberta Hamberta igra Bojan Žirović, a Lolitu Ana Mandić i pored njih Peđa Marjanović i Irma Milović.

– Umesto toga, ovom predstavom želeli smo da postavimo pitanje da li je danas termin 'nedolično' postao zapravo sinonim za neuobičajeno – u kontekstu osude sredine naspram pojedinca i njegovih akcija – naglašava Jovana Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari