Priča o odrastanju i (ne)prihvatanju 1

„Problem nije u nama već u onima koji nas ne prihvataju“, poručuje dečija lutkarska predstava „Tvrdoglavo slonče“, ističu njeni autori iz Putujućeg pozorišta Vesela tipčurina.

Premijera ovog dela biće održana u subotu u 17 časova na sceni Ustanove kulture Parobrod. Predstava je inspirisana istoimenom afričkom narodnom pričom koja govori o nesigurnosti, identitetu, suočavanju sa neprihvatanjem, procesu odrastanja, o prihvatanju sebe i drugih, kazali su autori Nemanja Jokić i Nikola Rakočević. Uz pomoć kofera za čuvanje i pričanje priča njih dvojica će na sceni glumačkim sredstvima i dvodimenzionalnim lutkama, točkovima, šrafovima, raznim mehanizmima, i teksturama, bojama i muzikom džungle publici ispričati priču o tvrdoglavom slončetu koje želi da bude neko drugi.

Rakočević je istakao da se ova prva pozorišna predstava Putujućeg pozorišta Vesela tipčurina bavi pitanjem identiteta kod deteta u predškolskom uzrastu.

– Deca su najiskrenija publika i kod njih može da prođe sve, i vrhunska umetnost, dok god to što gledaju nije za njih dosadno. Oni kroz predstavu mogu da sagledaju sopstvene probleme a bitno je da mi odrasli pomognemo mladima – smatra Rakočević.

Iva Ćirić, koja je pored režije zadužena za scenografiju i lutke, rekla je da je ova super ideja prilikom realizacije nailazila na probleme izrade i materijala.

– Neke stvari su spontano ispale super, a sa nekima se i dalje borimo, iako je premijera zakazana za subotu – rekla je Ćirić.

– U ovim vremenima svi smo uslovljeni animacijom. Hteli smo deci da predočimo da i sa drvenim lutkama mogu da budu srećni, ali i da im pokažemo da čak i iza animacije stoje ljudi – naglasio je Nemanja Jokić i dodao da se nada da to neće biti jedina predstava koja se radi sa Koferom za pričanje priča. On je kazao da gde god da putuju u koferu skupljaju semena priča, koja u njemu rastu i iz njih kasnije niču nove priče.

Autori su želeli da vizuelnim sadržajem, kroz boje i lutke, ispričaju deci priču koja govori o slončetu koje više ne želi da bude slon jer ima veliki tur, nos i uši. Zato slonče beži od kuće i u svojoj pustolovini nailazi na razne životinje. Poenta ove bajke jeste da deca shvate da nije problem u njima, već u drugima koji ih ne prihvataju onakve kakvi jesu. Ovo lutkarsko pozorište razlikuje i to što su glumci vidni deci u samoj predstavi, tako da će ona biti interaktivna i mališani će moći u njoj da učestvuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari