Priče o mrtvima, svinjama i zaljubljenima: Večeras promocija knjige pripovedaka ”Anomalije" Strahinje Savića 1Foto privatna arhiva

Prva prozna knjiga nagrađivanog filmskog reditelja Strahinje Savića, koji je trenutno u procesu pripreme debitantskog igranog filma, biće predstavljena večeras (2. oktobra), u 19 časova u Kulturnom centru GRAD.

Reč je o knjizi pripovedaka „Anomalije“, o kojoj će govoriti Dragan Jovićević, filmski teoretičar, novinar, pisac i reditelj, i Ana Vučković Denčić, spisateljica i novinarka, a odlomke će čitati glumica Milica Sužnjević. Izdavač knjige je Društvo Raška Škola, i dostupna je u svega sto numerisanih primeraka potpisanih od strane autora.

Prema rečima Strahinje Savića, „Anomalije“ čine tri prozne celine: „Kokain i Avelj“, „Trinaesto prase“ i „Prsten raspoloženja“, koje povezuje priča o potrazi za smislom života.

– Tematski, po celinama, ova knjiga je posvećena mrtvima, svinjama i zaljubljenima, “kriznim” grupacijama kojima, uglavnom, nije mesto u primarnoj, “lepoj” književnosti. Sve tri pripovetke karakteriše karneval kao postupak, koji označava privremeno odstupanje od naizgled stabilne, ustaljene hijerarhije, kao i potraga za smislom van dogmatskih uverenja, bilo ona religijska ili normativna – ističe autor.

Strahinja Savić (1991) diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na FDU, a 2021. odbranio je doktorsku disertaciju „Narativni univerzum Živka Nikolića: identitet – reprezentacija- karnevalizacija“, koja je objavljena kao knjiga, i dobitnik je nagrade „Dr Dušan Stojanović“ za najbolji rad iz oblasti teorije filma.

Režirao je kratkometražne i dokumentarne filmove za koje je dobio brojna priznanja: „Tango u tri lika i tri prostora“ (2012), pored Nagrade „Živko Nikolić“ osvojio je i nagradu za najbolju režiju na Dukafestu, „Rujka“ (2013) nagrađena je za najbolji film na SEEFEST-u u Los Anđelesu i na Dukafestu, a na 61. Beogradskom festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma osvojila je Nagradu „Jovan Aćin“. Za „Devet dana“ (2014) opet je poneo nagradu na SEEFEST -u u Los Anđelesu za najbolji kratki film, kao i Nagradu „Živko Nikolić“.

Poznat je i kao reditelj serija, TV i muzičkih spotova, a naučne radove je objavio u brojnim časopisima i zbornicima: „Potsećanje i kragujevački oktobar 1941“ (zbornik FDU), „Populism and medievalization of memory“ (u okviru zbornika Situating populist politics: arts & media nexus, FDU i Clio), „Prozni i filmski odjeci 1968“, ko-autorstvo sa prof. dr Nevenom Daković, „Umetnost Živojina Pavlovića: priče, svetovi, mediji“ (zbornik, IKUM i FDU, 2022).

Strahinja Savić je i autor prvog srpskog dokumentarnog serijala o teoriji filma, „Film i teorija“ (Brainz televizija, 2021), a radio je i kao filmski kritičar u emisiji Kulturni centar na RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari