Pripitomljavanje uz v(j)eštice i džins prozu 1

Ovogodišnje, deveto Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju KROKODIL održaće se 16, 17. i 18. juna.

Na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije biće organizovan večernji program festivala – 16. i 17. juna, a dnevno – debatni – 17. i 18. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Gosti Krokodila su norveški pisac Erlend Lu, miljenik domaće čitalačke publike, Lordan Zafranović, jedan od najprovokativnijih domaćih reditelja čuvene Praške škole koji će nastupiti prvog dana festivala na sofa – intervjuu. a narednog  reditelj Srđan Karanović.  Novina je da će prvi put na KROKODILU  nastupiti glumci Ivan Jevtović i Jelena Graovac koji će čitati dela Erlenda Lua i Slavenke Drakulić što je najavljeno kao svojevrsni teatarski performans. Jevtović će čitati odlomak iz Luove knjige  Kraj nama poznatog sveta, ali i deo iz  knjige Tijelo njenog tijela, Slavenke Drakulić koje je napisala nakon iskustva transplatacije bubrega.  Slavenka, Dubravka Ugrešić i Rada Iveković, koje  su u Hrvatskoj početkom devedesetih bile izložene medijskom linču i za koje je prorežimska štampa koristila uvredljiv objedinjujući naziv, neposredna su inspiracija za debatu  V(j)eštice. Ova  diskusija posvećena  položaju žena u javnom prostoru biće održana u CZKD  i okupiće neke od najistaknutijih spisateljica i aktivistkinja na području nekadašnje Jugoslavije u nameri da, uz moderaciju Danice Vučinić  porazgovaraju o sličnostima i razlikama u načinu na koji se ženski glasovi u javnom prostoru doživljavaju.  U debati  će učestvovati : Svetlana Slapšak, Olja Savičević Ivančević, Lamija Begagić i Mima Simić.

Deo programa biće posvećen stvaralaštvu Biljane Jovanović, jedne od začetnica feminističkog pravca u jugoslovenskim književnostima sedamdesetih godina. Planiran je osvrt na dva njena nedavno reizdata kultna romana, Pada Avala i Psi i ostali, a u subotu u CZKD  od 12 sati razgovor pod nazivom O Biljani Jovanović . koji je posvećen životu i delu ove istaknute a danas donekle zaboravljene autorke i mirovne aktivistkinje. Iz Krokodila podsećaju da je Biljana Jovanović prisutna na književnoj sceni od druge polovine sedamdesetih godina i da je kroz svoj specifičan tretman podžanra, takozvanu  “džins prozu” redefinisala elemente tzv. ženskog pisma u tadašnjoj Jugoslaviji učinivši ga buntovničkim i opasnim. Iste epitete, kažu, nosila  je i sama hrabro sve do prerane smrti u Ljubljani 1995. godine. O Biljani Jovanović i njenom književnom, feminističkom i antiratnom aktivizmu, uz moderaciju Vladimira Arsenića razgovaraće njene dugogodišnje saradnice i prijateljice – Borka Pavićević i Svetlana Slapšak, inače, ovogodišnja dobitnica  Vitalove nagrade za roman  “Ravnoteža”. Gosti KROKODILA su i Slobodan Šnajder, istaknuti prozni i dramski stvaralac koji će čitati iz svog najnovijeg romana Doba mjedi, Ivan Ivanji  sa svojim poslednjim romanom Moj lepi život u paklu, Olja Savičević Ivančević, višestruko nagrađivana prozna autorka i pesnikinja, Lamija Begagić jedna od najistaknitijih mladih autorki iz BiH  i Zoran Ferić autor romana Na osami pored mora, koji se bavi sazrevanjem i erotičnošću zrelog doba jugoslovenskog hedonističkog socijalizma.

Na Krokodilu će biti predstavljena i monografija Ogledala Lune kojom je ovoj muzičkoj grupi konačno dat zasluženi položaj jednog od najznačajnijih bendova ranih osamdesetih. Pored Slobodana Tišme, pevača ovog benda, pisca i dobitnika NIN-ove nagrade, o knjizi će govoriti i njeni autori Goran Tarlać, Predrag Buca Popović i Saša Rakezić. Aleksandar Zograf održaće zanimljivo predavanje i provesti publiku kroz svet Neobičnih otkrića što je i naziv njegove najnovije zbirke kratkih, poetičnih i dokumentarnih stripova koje redovno crta u formi strip-kolumne za časopis Vreme.

Krokodilov rezidencijalni program za pisce koji je od 2012, do sada ugostio 55 pisaca iz 18 zemalja, ovaj put će kroz razgovor predstaviti aktuelnog gosta mladog hrvatskog autora Svena Popovića.

Treću godinu zaredom festival ima i humanitarni karakter u sklopu projekta Najvažniji poziv u životu , s ciljem podizanja svesti javnosti o transplantaciji i doniranju organa.

1O realnoj moći „Deklaracije“ na završnoj debati

Nakon dvogodišnjeg trajanja projekta Jezici i nacionalizmi, te šest meseci u kojima je Deklaracija o zajedničkom jeziku pisana a potom i obznanjena uz pravu buru koliko pozitivnih toliko i negativnih reakcija u javnosti, na završnoj debati festivala KROKODIL u nedelju 18. juna od 19 sati neki od najaktivnijih učesnika u njenom stvaranju govoriće o tome šta je Deklaracija o zajedničkom jeziku postigla a šta nije, na koji način je doživljena u zemljama regiona, kakva je njena realna moć da dovede do promene koju anticipira i koji su planovi za budućnost.Razgovor vode: Ana Pejović i Vladimir Arsenijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari