Priroda i društvo umetnice Danke Dimitrijević 1

Dve izložbe umetnice Danke Dimitrijević biće otvorene sutra od 18 do 20 sati u istoj ulici. U Galeriji „Haos“ (Dositejava 3) autorka će se predstaviti s crtežima objedinjenih naslovom „Priroda“, a u Galeriji „Sanjaj“ (Dositejava 11) izložiće slike i skulpture obuhvaćene nazivom „Društvo“.

Obe izložbe čine jednu koncepcijsku i tematsku celinu. Referišu na aktuelan trenutak i ekološke probleme s kojim se suočava čovečanstvo.

Ptice, kao čest motiv radova Danke Dimitrijević su ovde, kako se navodi u pozivu izložbe sublimat životnih procesa na planeti zemlji, simbol i metafora za naš nemar, za sputana krila kojima ne damo da se razmahnu, ali i za ponovni mogući uzlet i spas ukoliko budemo razumni.
– Radovi Danke Dimitrijević, posebno crteži, poseduju elemente asocijativnog, katkad apstraktnog, imaginarnog, poetičkog prizora, koloristički energičnog, ali sa simbolikom posebne osećajnosti, sa unutrašnjim zvucima poput onih koje nam zna izazvati melaholična muzika – navodi Borka Božović, istoričarka umetnosti i vlasnica Galerije Haos.

Priroda i društvo umetnice Danke Dimitrijević 2Prema njenim rečima ako su crteži, u suštini, mentalni zapisi, onda su ptice ove autorke svojevrsni emotivni iskazi njene senzitivne duše, duboko promišljene i likovno znalački sprovedene strukture, ali i izrazi njenih zabrinutosti nad konačnom sudbinom čoveka i planete.
Autorka predgovora u katalogu izložbe i istoričarka umetnosti Jovana Pikulić smatra da umetnost Danke Dimitrijević poziva na povratak prirodi.

– Nekada se na osnovu migracija ptica određivala smena godišnjih doba, kao i dužina trajanja nastupajućeg klimatskog perioda. Prestankom posmatranja izgubili smo moć predviđanja, pa nespremno dočekujemo tragedije koje smo proizveli. Ukoliko je nekad postojao zahtev da umetnost bude ogledalo stvarnosti, zatim da kritički odrazi stvarnost, pa da stvara sopstvenu stvarnost, u Dankinom radu prepoznajemo i jednu novu težnju – da vrati čoveka stvarnosti – zaključuje Jovana Mikulić.
Obe izložbe će trajati do 18, marta, a kuriozitet je da će postavku u „Haosu“ pratiti odabrana fado muzika i glas Amalije Rodrigez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari