Priznanje za najmlađeg Radovića u književnosti za decu 1foto promo

Roman „Malo-malo pa slon“ Dejana Aleksića ovenčan je prvom, novoosnovanom nagradom za književnost za decu „Duško Radović“, saopštio je juče Miloš Radović, predsednik žirija i sin Duška Radovića, u Svečanoj sali Skupštine grada.

Knjigu je objavila izdavačka kuća „Imam ideju“ iz Kraljeva, a nagradu sa imenom jednog od najomiljenih dečjih pisaca dodeljuje Biblioteka grada Beograda.

Aleksiću je nagradu uručila direktorka Biblioteke Jasmina Ninkov, a on je tom prilikom istakao da se kulturna svest jednog naroda može izraziti njegovim odnosom prema istaknutim pojedincima koju su nacionalnu kulturu suštinski i duboko obeležili.

Taj odnos se, kako je primetio, neguje i uspostavljanjem uglednih priznanja u sferi umetnosti i kulture koja nose imena velikih stvaralaca, a naša književnost za decu već odavno zaslužuje postojanje nagrade sa imenom jednog od najvećih stvaralaca ove literarne vrste, dodao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, plemenit je čin što se nagrada utemeljuje na stogodišnjicu rođenja Duška Radovića, izvanredne stvaralačke prirode kakve se retko sreću i u mnogo većim, dinamičnijijm i uticajnijim kulturama.

– Meni kao autoru pripadaju naročita čast i zadovoljstvo što niz laureata ove glasvote književne nagrade počinje mojim imenom. Kao pisac za decu formirao sam se ponajviše u gravitacionom polju Radovićevog stvaralačkog univerzuma. Usuđujem se da verujem kako je moja nagrađena knjiga mali ali vidljiv prilog svetlosti iz tog knjiškog zvezdanog jata – kazao je Dejan Aleksić.

Predsednik žirija Miloš Radović istakao je da je za nagradu pristiglo 98 dela, što je bilo lako i lepo za čitanje, ali teško za odlučivanje. On se zahvalio Biblioteci i Gradu što nisu zaboravili Duška Radovića, nego su u godini kada se obeležava stogodišnjica njegovog rođenja pokrenuli inicijativu za osnivanje nagrade sa njegovim imenom. Obrazlažući odluku u ime žirija primetio je da „nagraditi Dejana Aleksića nije velika mudrost“.

„Velika trojka Zmaj-Radović-Ršumović odavno ima pridruženog Aleksića, jedno vreme dopisnog a već dugo i redovnog člana važne akademije za brigu o pametnoj deci Srbije. Kao i Radović, čije će priznanje danas poneti, tako se i Aleksić obraća deci, sa poštovanjem i uvažavanjem. On je zahtevan pisac za zahtevnu decu i zabavan pisac za decu koju je teško zabaviti. NJegov humor i odnos prema deci su uvek na drugu i treću loptu, nikad na prvu“, stoji u obrazloženju žirija čiji je predsednik dodao i to da je roman „Malo-malo pa slon“ mali Beket za malu decu.

Prema njegovim rečima, kniga je duhovita, maštovita i inteligentna zbirka priča, puna neočekivanih obrta – jezičkih i dramskih, lišena opštih mesta i slatkih udvaranja.

– U rečniku ove knjige nema deminutiva, nema lažnih emocija, sa decom se postupa ozbiljno i odgovorno. „Malo-malo pa slon“ je delo jednog novog Radovića, modernog i mudrog, najmlađeg Radovića u književnosti za decu do danas – zaključio je Miloš Radović u ime žirija.
Prisutnima se na samom početku obratio i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je istakao da je siguran da će neko sa velikim žarom za dvadeset, trideset i pedeset godina pričati o ovoj nagradi, jer je kredibilna. On je istakao da je namera osnivača bila da nagrade pravu i dobru književnost i na taj način stimulišu pisce da stvaraju.

– Mozda nisam upoznat ali ne znam za nagrade koje se dodeljuju za dečiju književnost i mislim da je bilo vreme da neko obrati pažnju i na pisce koji pišu tu vrstu književnosti. Zato sam siguran da će ova nagrada biti kredibilna i da će je dobijati najbolji – kazao je Vesić i dodao da će Duško Radović dobiti i obeležje, odnosno spomenik.

Nagrada se sastoji od skulpture, rada akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i novčanog doprinosa od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari