Pored 40 zemalja Evrope i 190 muzejskih i galerijskih prostora u našoj zemlji, Narodni muzej Užice i Muzej na otvorenom Staro selo u Sirogojnu pridružiće se nacionalnoj manifestaciji Noćmuzeja, 16. maja od 18 do dva časa posle ponoći.

Narodni muzej najavio je performans pod nazivom „Snaga mladosti i moćautoriteta“, koji će biti izveden u dvorištu te ustanove pored bronzanog kipa Josipa Broza Tita. Grupa užičkih osnovaca sa plavim kapama sa petokrakama i crvenim maramama oko vrata, simbolično će položiti pionirsku zakletvu Titu i državi. Biće izloženo i 35 štafeta mladosti, a na video bimu prikazivaće se snimci sa sletova organizovanih na Titov rođendan, 25. maj. Posle pionirske zakletve, užički osnovci čitaće literarne radove koje su posvetili nekadašnjem maršalu i najvećem sinu jugoslovenskih naroda.

Odbacivši optužbe da je cilj tog programa veličanje lika i dela Tita, kao i kulta ličnosti, u užičkom muzeju kažu da im je želja da predstave doprinos mladih užičkog kraja posleratnoj obnovi i napretku bivše Jugoslavije. Bez obzira na te argumente, ovdašnji SPO je najavio da će, ukoliko taj program bude izveden, napustiti gradsku vlast, koju deli sa DS, SPS, G17 plus. Sa tri odbornika SPO, ta koalicija ima 37 od ukupno 67 odbornika, a bez njih imala bi tesnu skupštinsku većinu, odnosno jednog odbornika više od opozicionog bloka.

Neobični performans, uz podsećanje da je grad do devedesetih nosio naziv Titovo Užice, a glavni trg zvao se Trg partizana sa koga je tada uklonjen bronzani kip J. B. Tita, biće i sastavni deo višednevnog turističkog aranžmana „Putevima Užičke republike“, koji je ova ustanova, sa Turističkom organizacijom grada i agencijom Amigo, osmislila za domaće i inostrane goste.

S druge strane, u Muzeju na otvorenom Staro selo u Sirogojnu, potrudili su se da svojim posetiocima ispričaju „stariju“ priču pod nazivom „Hajdučki sastanak“. Za razliku od prošle godine, ovog puta neće biti organizovanog prevoza iz Užica do Sirogojna, a ulaznica košta 200 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari