Prodor "Nevidljivog talasa" Dragane Kuprešanin 1

Međunarodni salon stripa i ovaj put ekskluzivno donosi vrhunska ostvarenja u domenu strip umetnosti, ilustracije i animiranog filma, što potvrđuju i imena gostiju i laureata ovogodišnjeg festivala.

To je rekao na današnjoj konferenciji za novinare u Studentskom kulturnom centru urednik festivala Miki Pješčić i najavio Rajka Miloševića Geru (poznat kao r. m. Gera), jednog od najvećih evropskih majstora stripa i ilustracije. On je podsetio da Gera od 1991. živi i radi u Španiji i da je njegov talenat između ostalih prepoznao i Kventin Tarantino, s kojim je sarađivao, prvo na kratkoj epizodi iz Inglourious Basterds za Plejboj, a odmah zatim i na kompletnoj grafičkoj noveli Đango Unchained.

Rajko Milošević r. m. Gera, koji je juče bio na konferenciji u Studentskom kulturnom centru, kazao je da se na Salonu stripa u isto vreme oseća kao kod kuće i kao gost i da mu je važno da skrene pažnju na dve stvari.

– Prva je da polje strip ilustracije nije polje ilustrovanja već polje izražavanja. Druga je da ukaže na to šta je stil naracije i zašto je on važan. On je pohvalio rad i talenat Bobana Savića Geta ističući da je on „šokantno dobar“.

– Ne mogu da opišem koliko je lepo biti prisutan kada neko iz vašeg grada jeste ovako dobar. Imati nekog takvog nivoa kao Geto je velika snaga svima. Ono što mi je kod njega fenomenalno jeste to što njegov rad nije znak nekog trika nego majstorstva – primetio je Gera.

Gost Salona će kako je najavljeno biti i Nedeljko Dragić, jedan od najvećih živih autora iz zlatnog doba Zagrebačke škole crtanog filma koji od 1991. godine živi u Minhenu, a znamenit je i po tome što je tvorac Zagija maskote Univerzijade u Zagrebu 1987. godine i jedan od autora koji je likovno oblikovao motiv za Olimpijadu u Sarajevu 1984. godine.

Biće tu i francuski strip scenarista Olivije Dobremel (poznat kao DOBBS), sa kojim je za saradnju zainteresovana većina srpskih autora, a više domaćin nego gost Salona biće Boban Savić Geto, jedan od najboljih i najcenjenijih domaćih ilustratora čiju retrospektivnu izložbu priređuje istoričarka umetnosti Marija Ristić.

Kada je reč o konkursu ali i o nagrađenima, zanimljivo je da je ove godine o njima odlučivao kompletno ženski žiri. Jedna od članica, istoričarka umetnosti Anica Tucakov navela je da je na konkurs stigao impresivan broj radova (404 iz 26 zemalja) i da taj podatak svedoči o o kontinuitetu i uspešnoj misiji negovanja stvaralačkog izraza u stripu. – Od introspektivnih potraga do klasičnije upriličenih žanrovskih postavki ili aktuelnih fenomenoloških pitanja, etablirani autori, ali i stvaraoci koji tek stupaju na scenu, svedoče o raznovrsnosti stvaralačkih strategija i pozicija, ocenila je Tucakov.

– Grand Prix, ujedno i dobitnik nagrade za inovaciju u stripu pripao je delu „Nevidljivi talas“ Dragane Kuprešanin. Ovaj rad prema oceni Tucakov ne samo da najbolje strip ostvarenje osobenog inovativnog pristupa, već verovatno predstavlja jedno od najznačajnijih dela iz celokupne produkcije vizuelnih umetnosti po kojima ćemo pamtiti ovu godinu – istakla je Tucakov.

– Nevidljivi talas Dragane Kuprešanin predstavlja vrhunski autorski projekat, svojevrsni art objekat, koji odlikuje ozbiljnost i utemeljenost ambicije postavljenog koncepta i najviših standarda njegove realizacije, visoka grafička kultura, sofisticiranost i preciznost izraza, te kompleksni istraživački prodor u druge dimenzije percepcije, kako u doslovnom, tako i u najšire shvaćenom smislu – prodor stripa u prostor zahtevnog umetničkog čina – istakla je Anica Tucakov.

Nagrada za najbolji crtež je pripala Danici Milić za strip „San“ čiji rad kako navodi Tucakov odlikuju onirična likovnost i linearna tananost koje izlaze iz okvira utemeljenih staza i kreću putem autentičnog crtačkog istraživačkog postupka. – Rad „Zauvek moj dom“ Marine Stefanović, kome je dodeljena nagrada za najbolji scenario, „efikasno savladava teško uhvatljivu temu egzistencijalno poetičke prirode dok fluidni let misli i snova balansirane likovnosti krasi rad „Dve ptice“ Sanje Drakulić, kojoj je pripala nagrada iz oblasti alternativnog stripa. Najbolje ostvarenje u domenu klasičnog stripa pripalo je radu „Dugoročan plan“ Marka Jačana iz Hrvatske.

Prema oceni žirija, ovaj rad se izdvaja zrelošću ironične interpretacije akutnog civilizacijskog pitanja, i ubedljivom stvaralačkom artikulacijom, dok su u okviru kategorija posvećenih mladim autorima nagrade osvojili oni radovi koje odlikuje „plemenita istinitost izraza“.

Ženski žiri

Na ovogodišnjem 17. Međunarodnom salonu stripa, što je za svaku pohvalu, žiri je bio u kompletno ženskom sastavu. Činile su ga Anica Tucakov, istoričarka umetnosti, Maja Veselinović, strip autorka i ilustratorka, Dragana Stojiljković, strip scenaristkinja, Ana Grigorijev, slikarka i ilustratorka, i Jasmina Pucarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari