Multimedijalni projekat Kulturnog centra Deve – „Fotopoetika“, biće predstavljen od 2. do 4. juna u Magacinu u Kraljevića Marka beogradskog Doma omladine. Trodnevno dešavanje, počeće večeras u 20 sati, otvaranjem internacionalne izložbe fotografija „Tragom ljubavi 24/7“, na kojoj će svoje viđenje ljubavi iz različitih aspekata prezentovati umetnice iz 27 zemalja sveta.

Multimedijalni projekat Kulturnog centra Deve – „Fotopoetika“, biće predstavljen od 2. do 4. juna u Magacinu u Kraljevića Marka beogradskog Doma omladine. Trodnevno dešavanje, počeće večeras u 20 sati, otvaranjem internacionalne izložbe fotografija „Tragom ljubavi 24/7“, na kojoj će svoje viđenje ljubavi iz različitih aspekata prezentovati umetnice iz 27 zemalja sveta. Izložba je prvobitno zamišljena kao evropska ženska fotografija, da bi se zahvaljujući Internetu, proširila van granica Starog kontinenta. Poziv je upućen na više od 400 adresa profesionalnih fotografkinja, foto-asocijacija, foto veb sajtova i ženskih organizacija, a postavka obuhvata trećinu prispelih radova (52 fotografije).
Autorka izložbe, Tea Nikolić nastojala je da napravi što liberalniji koncept izložbe, trudeći se da ga ne ograniči dokumentarnim žanrom ili insistiranjem na umetničkim pretenzijama. Autorke su bile slobodne da prate vlastite „tragove ljubavi“ i daju svoje viđenje i promišljanje na zadatu, a inspirativnu temu. U tom smislu, izložba je u najvećoj meri istraživačkog karaktera. Koliko su na njoj predstavljene autorke, toliko su predstavljeni i različiti pojmovi ljubavi svih koji su u njenom stvaranju učestvovali.
Projekat „Fotopoetika“ nastavlja se večeras od 21 sat, promocijom zbirke „Knjiga tišine“ autorke Manje Ristić, čije će stihove čitati Mira Manojlović. Predviđen je i koncert Eruption (Ivana Grahovac – violončelo, Manja Ristić – violina i Ratko Lazić – elektronika.
Narednog dana, u utorak, zakazano je čitanje iz knjige „24/7 ljubavi“ (Deve, Bgd, 2007) od 20 sati. Čitaju Ljiljana Rajić, Jana Aleksić, Bojana Stojkov, Milijana Kadijević i Marija Mandić. „24/7 ljubavi“ je tematski i žanrovski heterogena knjiga, a potpisuju ju je Ana Seferović, Tanja Marković, Tamara Šuškić, Vesna Perić Momčilović, Maja Mirković, Ljiljana Rajić, Jana Aleksić, Bojana Stojkov, Milijana Kadijević i Marija Mandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari