Projekcija filma Laika, japanskog reditelja Akijoši Imazekija 1

Japanski reditelj Akijoši Imazeki prisustvovaće projekciji njegovog poslednjeg ostvarenja, filma „Laika“, u utorak, 11. jula u prostorijama Kulturnog centra Grad, saopšteno je danas.

Ovaj japanski reditelj zastupnik je alternativnog filmskog stvaranja i nezavisnih filmskih ostvarenja. Fotografija u njegovim filmovima igra veliku spojnu ulogu između tematike i publike. Veći broj Imazekijevih ostvarenja prati likove koji nemaju jasnu ulogu u društvu, ili su neretko žrtve posledica socijalne nezrelosti društva. Filmovi Akijoši Imazekija prikazivani su na brojnim internacionalnim filmskim festivalima u Francuskoj, Estoniji, Rusiji, SAD i Vijetnamu gde su odneli mnogobrojne nagrade i priznanja.

Najnoviji film „Laika“ prati dve junakinje sa različitih kulturnih, a na svoj način tradicionalnih podneblja, njihov odnos, komplikovanu borbu kroz svakodnevnicu i ljubav koja poništava granice i stavove.

Pored projekcije filma “Lajka” u utorak od 19 časova biće prikazan i jedan visokorangirani film iz selekcije prošlogodišnjeg Japansko srpskog festivala filma.

Nakon filmskog dela programa, sledi razgovor sa rediteljem u bašti Kc Grada. Posetioci će imati priliku da se obrate reditelju po pitanju njegovog ostvarenja, iskustva rada na japansko srpskom filmskom festivalu, kao i utiscima njegove prve posete Srbije.

Tokom svoje karijere, Imazeki je organizovao i nekoliko projekcija srpskih kratkometražnih ostvarenja u Japanu i raduje se direktnom kontaktu sa beogradskom publikom i stvaraocima, poručuju organizatori.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari