Promocija knjiga Pece Popovića u petak uveče u Kikindi 1Foto: screenshot

Promocija knjiga novinara, publiciste i rok kritičara Petra Pece Popovića biće održana u petak uveče u Ateljeu „Terra“, u Kikindi.

Biće predstavljenje tri poslednje Popovićeve zbirke priča, sve tri u izdanju Književne opštine Vršac (KOV) – „Proleća u Topčideru“ (2020), „Tragovi u beskraju“ (2021) i „Čuvar buvlje pijace“ (2022).

Domaćin promocije je Branko Ljuboja, osnivač „Centra za kulturu dijaloga“ i kolumnista Kikindskih, a pored autora o knjigama će govoriti prof. dr Mihajlo Pantić, pisac, književni kritičar i urednik izdanja KOV-a.

Promocija počinje u 20 sati, u Ateljeu „Terra“ (Stari pogon 2 „Toze Markovića“, Danila Kosića 9), a nakon razgovora nastupiće kikindski muzički veterani – Ivica Jovanović Hendriks i „Lala Banditosi“.

„Na buvljacima se uvek prodaju stvari koje se ne bacaju. I čoveku koji prodaje na buvljaku na licu vidite da se odvaja od nečega što mu je drago, odvaja se od neke bolje prošlosti. Pogotovo je to važilo za naše buvljake između 1992. i 1995. godine. Kad to mora da proda, onda je to strahovito teško. Knjigu sam tako nazvao, zato što sam se i ja svakim pisanjem odvojio od nečega do čega mi je stalo. Mislio sam da o nekim stvarima nikada ne treba pisati, ali kako imate biologiju kao najvećeg protivnika, onda sebi kažete – ako sad ne odvojite to nešto iz svog srca, ko zna da li ćete uopšte imati priliku. Ta nepostojeća funkcija ‘čuvar buvlje pijace’ je fenomenalna. U životu sam radio sve i svašta, i kad pogledam gde sam sve bio, koga sam sve upoznao, šta sam čuo, to jeste privilegija. Kad nekome kažete da ste upoznali svih pet Zvezdinih zvezda, da znam četiri poslednja patrijarha, četiri-pet direktora Politike, makar tri predsednika SANU, da sam upoznao sve one čije sam postere kao klinac lepio po zidu – pa to je jedna ogromna buvlja pijaca ideja i različitih vrsta ljubavi. I to me kvalifikuje da mogu da budem čuvar buvlje pijace“, izjavio je nedavno Popović za dnevnik Nova o svojoj poslednjoj zbirci „Čuvar buvlje pijace“.

Promocija knjiga Pece Popovića u petak uveče u Kikindi 2

Popović je bio urednik muzičkih časopisa „Džuboks“ i „Rok 82“, muzički urednik Radija 101 i u diskografskoj kući PGP RTB, a pisao je za Politiku, Politikin zabavnik, Blic, Sportski žurnal i mnoge druge domaće i strane novine i časopise.

Autor je knjiga „Rokopisi“ (2008), „Biti rokenrol“ sa Mihajlom Pantićem (2016), „Proleća u Topčideru“ (2020), „Tragovi u beskraju“ (2021) i „Čuvar buvlje pijace“ (2022).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari